*Γραπτή δήλωση κ. Αλεξίας Σακαδάκη, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος

Την 1η Μαΐου 2022 συμπληρώνονται δεκαοχτώ χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κυπριακός λαός επιζήτησε την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, ως μία προοπτική για τη συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη με την οποία έχουμε κοινές πολιτιστικές αξίες, αλλά και ενίσχυση της ασφάλειας μας απέναντι στην κατοχική Τουρκία. Η στοχοπροσήλωση της ΕΕ στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων του πληθυσμού της, έχει επιφέρει τρομερή αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής και του περιβάλλοντος της χώρας μας.

Εμείς τασσόμαστε στο πλευρό των Ευρωπαίων πολιτών και των Κινημάτων που αντιπαλεύουν τις πολιτικές του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, της καταστροφής του περιβάλλοντος, της φτωχοποίησης. Στεκόμαστε μαζί με την Πράσινη Ευρωπαϊκή μας οικογένεια και αντιπαλευόμαστε τις πολιτικές που εφαρμόζονται από τα νεοφιλελεύθερα κόμματα της Ευρώπης και τα ακροδεξιά παρακλάδια τους, αλλά δυστυχώς και από μία μερίδα της πάλαι ποτέ ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Πιστεύουμε πως η ανάπτυξη των Πράσινων Πολιτικών Κινημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μοναδική ελπίδα για την Ενωμένη Ευρώπη και την Κύπρο μας. Και προς αυτό τον σκοπό εργαζόμαστε στενά με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και την ομάδα των Πρασίνων/Ανεξαρτήτων στο Ευρωκοινοβούλιο.