Η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συνήλθε χθες το βράδυ και αφού ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Κινήματος κ. Γιώργο Περδίκη για τις τελευταίες εξελίξεις που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις συνομιλίες, αποφάσισε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες αντιμετώπισης της τουρκικής προπαγάνδας και υποστήριξης των δίκαιων θέσεων της Κύπρου για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. 

Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών του Κραν Μοντάνα, παρακολουθούμε την τουρκική πλευρά να προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκβιάσει, χρησιμοποιώντας ως φόβητρο την εγκατάλειψη του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Επιχειρεί έτσι να πετύχει -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- όσα δεν κατάφερε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης. 

Απέναντι σε αυτή την τακτική η Κυπριακή Δημοκρατία δια των εκπροσώπων της, οφείλει να αναδείξει στη διεθνή κοινότητα τις τουρκικές προθέσεις, να επεξηγήσει τι σημαίνει η επιμονή των Τούρκων για εγγυητικά δικαιώματα και κατοχικό στρατό και να ενημερώσει για την εν γένει τουρκική προκλητικότητα.  

Σήμερα επιβάλλεται με συλλογικότητα και ενότητα η χάραξη νέας στρατηγικής στο Κυπριακό. Η θέση αυτή πρέπει επιτέλους να αγκαλιαστεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Η ακολουθούμενη στρατηγική διαχείρισης έχει για άλλη μια φορά αποτύχει. Χρειαζόμαστε ένα συλλογικό αναστοχασμό, πέραν των εμμονών και των συνθημάτων, σε συνθήκες ήρεμου διαλόγου και εθνικής συνεννόησης, για το καλό της Κύπρου και του λαού μας.