Οι αποκαλύψεις για έκδοση «χρυσού διαβατηρίου» από το Προεδρικό για τον πρώην μεγαλομέτοχο της ρωσικής Promsvyazbank, δικαιώνει ως φαίνεται την δήλωση μας για την «Κύπρο της βίζας, της μίζας και των ουρανοξυστών». 

Πληροφορίες της ιστοσελίδας «dialogos» αναφέρονται στην έκδοση διαβατηρίου του Victor Pichugov από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο εν λόγω πρώην γερουσιαστής και δισεκατομμυριούχος ήταν μεγαλομέτοχος σε μία από τις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, την Promsvyazbank, η οποία στη συνέχεια κρατικοποιήθηκε.

Η πληροφόρηση αναφέρει ότι η Promsvyazbank δραστηριοποιείται στην Κύπρο εδώ και μερικά χρόνια και στεγάζεται σ’ ένα εντυπωσιακό ιδιόκτητο κτίριο στη Λεμεσό, τον γνωστό πύργο Promsvyazbank. Ο πύργος κατασκευάστηκε και βρίσκεται υπό την διαχείριση της Imperio Properties, η οποία ιδρύθηκε από τον κ. Γιάννη Μισιρλή, σύζυγο της Ινώς Αναστασιάδη, θυγατέρα του Προέδρου Αναστασιάδη. Ο κ. Μισιρλής παραμένει ένας από τους διευθυντές της εταιρείας μέχρι και σήμερα.

Στη συνέχεια φαίνεται ότι υποβλήθηκε αίτηση για παραχώρηση «χρυσού διαβατηρίου» στο όνομα της Anna Pichugova, συζύγου του Ρώσου Victor Pichugov, ενώ ο ίδιος περιλήφθηκε στην αίτηση αυτή υπό την ιδιότητά του ως σύζυγος της επενδύτριας, αποφεύγοντας προφανώς με αυτό τον τρόπο τον έλεγχο επί των δικών του δραστηριοτήτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή που έδωσε προ ημερών στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, για το θέμα των διαβατηρίων ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ας διερευνήσει και η επιτροπή ελέγχου… αν θέλουν να με εκθρονίσουν, ας προχωρήσουν σε έρευνα και αν διαπιστωθεί η όποια εμπλοκή τότε να πάω και δικαστήριο ή και να αποχωρήσω.»

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί την πολιτεία να διερευνήσει άμεσα τις πληροφορίες που φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εμπλέκεται στην πιο πάνω υπόθεση κι αν αυτές αληθεύουν, είναι η άποψη μας πως όχι μόνο θα πρέπει να υλοποιήσει αυτό που δημόσια είπε, αλλά θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος και θέματα ηθικής και δεοντολογίας. Για εμάς δεν υπάρχουν «ιερές αγελάδες».