Με την ολοκλήρωση της έκτακτης αποστολής στην Κύπρο, η επιτροπή GRECO παρουσίασε τα ευρήματα της σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, τα οποία αποτελούν κόλαφο για την δικαστική εξουσία, αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία ως σύνολο.

Η επιτροπή GRECO, για ακόμα μια φορά παρουσίασε τις συστάσεις της που δεν έχουν ακόμα υιοθετηθεί, αφού μόνο δυο από τις 16 συστάσεις της τελευταίας αξιολόγησης του 2016 έχουν πλήρως υλοποιηθεί στην πράξη.

Ο κώδικας δεοντολογίας – που ήταν μια από τις συστάσεις της GRECO – που πρόσφατα υιοθέτησε το Ανώτατο Δικαστήριο, κρίνεται ως ανεπαρκής και ως μια ανούσια παράθεση αρχών.

Και δεν είναι μόνο η GRECO που διατυπώνει αμφιβολίες για το κώδικα δεοντολογίας, τουλάχιστον σε ότι αφορά την εφαρμογή του. Οι “Θεοί” του Ανώτατου αποφάσισαν ότι ο κώδικας δεν θα ισχύει για τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες γιατί – λένε- δεν έχει αναδρομικότητα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του δικηγορικού συλλόγου που ζήτησε να ισχύσει ο κώδικας και για τις υφιστάμενες δικαστικές διαδικασίες, όταν μία τουλάχιστον από τις πλευρές το ζητήσει.

Η αντίδραση των δικαστών του Ανωτάτου αποδεικνύει ότι δεν έχουν αλλάξει στάση και συμπεριφορά απέναντι στα μεγάλα ανοικτά θέματα της αξιοπιστίας της δικαστικής εξουσίας.

Το θέμα αυτό θα ζητήσουμε να απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών. Αλώστε οι απαιτούμενες τομές στο τομέα της δικαιοσύνης δεν είναι υπόθεση που αφορά μόνο τους δικαστές.