Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε για ακόμη μια φορά τον αποτροπιασμό μας για τα τραγικά περιστατικά κακοποίησης ζώων και καταγγέλλουμε οποιαδήποτε βίαιη πράξη προς αυτά.

Με αφορμή δύο πρόσφατα περιστατικά, το πρώτο αφορούσε δηλητηρίαση σκύλων στο Πέρα Χωριό Νήσου και το δεύτερο παραμέληση σκύλου σε οικία στον Αρχάγγελο, αλλά και σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα περιστατικά κακομεταχείρισης και κακοποίησης ζώων κατά το πρόσφατο παρελθόν, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητάμε επιτακτικά την άμεση δράση και ενεργοποίηση του νόμου για την αστυνομία των ζώων.

Η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε με εισήγηση των Οικολόγων το 2012 και από τότε παρόλο που έχουν γίνει αρκετά διαβήματα προς υλοποίησή της, ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με την άρνηση των αρμοδίων.

Οι συχνές μαρτυρίες και καταγγελίες κακοποίησης και παραμέλησης ζώων, που προκύπτουν τα τελευταία χρόνια, καταδεικνύουν την ανάγκη να εφαρμοστεί με επιτυχία η αστυνομία των ζώων. Πρωτίστως, αφού επιβεβαιωθούν οι μαρτυρίες και οι κατηγορίες, οι ποινές θα πρέπει να είναι οι μέγιστες για παραδειγματισμό.

Καλούμε για ακόμη μια φορά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να εφαρμόσει το νόμο. Παράλληλα, απαιτούμε οι ποινές που επιβάλλονται για την κακοποίηση ζώων να γίνουν αυστηρότερες. Για το σκοπό αυτό έχουμε ήδη καταθέσει σχετική πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας.

Η νοοτροπία βασανισμού και παραμέλησης των ζώων που επικρατεί από κάποιους συμπολίτες μας, έχει ως αποτέλεσμα το ένα τραγικό περιστατικό να διαδέχεται το άλλο, γεγονός που θα πρέπει να αφυπνίσει την πολιτεία για να δράσει και να αντιδράσει, επιτέλους.