Δηλώσεις βουλευτή Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη, προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Η κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο στον τομέα της ασφάλειας στις παραλίες, εκτέθηκε σήμερα με τα πιο μελανά χρώματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος που έχουμε εγγράψει με τον κ. Χατζηγιάννη σε σχέση με την ανάγκη της διασφάλισης ότι σε κάθε παραλία λουόμενων και για όση διάρκεια υπάρχουν άνθρωποι στη θάλασσα, πρέπει να υπάρχουν ναυαγοσώστες, έτοιμοι να επέμβουν όταν κινδυνεύει μια ζωή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή, η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων από πνιγμό, έγιναν σε παραλίες που δεν είχαν ναυαγοσώστη ή έγιναν εκτός ωραρίου της ναυαγοσωστικής υπηρεσίας, δηλαδή μετά που σχόλασε ο ναυαγοσώστης. Αυτό είναι ενδεικτικό και από μόνο του τροχοδρομεί την ανάγκη άμεσα να καλυφθούν όλες οι παραλίες με ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, οι οποίοι να έχουν όλα τα μέσα που χρειάζονται για να μπορέσουν να εξασκήσουν το λειτούργημά τους, διότι πρόκειται περί λειτουργήματος όταν η δουλειά σου σώζει ζωές και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Εμείς καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση των απαιτούμενων κανονισμών. Αφού η πρόταση του κ. Χατζηγιάννη θα προχωρήσει άμεσα για ψήφιση, η θέση μας είναι ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν μέσα σε αυτό το καλοκαίρι, το αργότερο, να υπάρξει πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία μιας ασφαλούς και ολοκληρωμένης ναυαγοσωστικής υπηρεσίας σε όλες τις παραλίες της Κύπρου.

Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει η κυβέρνηση να επενδύσει ενισχύοντας τις κατάλληλες αρχές ούτως ώστε από αυτό το καλοκαίρι να έχουμε περισσότερους ναυαγοσώστες σε όσο το δυνατό περισσότερες παραλίες.