Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τελευταίων ημερών στέφεται στη Δικαστική εξουσία, μετά τα όσα ήρθαν στο φως με αφορμή τις καταγγελίες Κληρίδη. Στην κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμών δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και στη σημασία που έχει για τη δικαιοσύνη όχι μόνο όταν απονέμεται, αλλά και να φαίνεται ότι απονέμεται.

Απαντώντας στις φωνές εκείνες που κατέκριναν την χθεσινή διαδικασία στη Βουλή, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαφωνούμε και εμμένουμε στη θέση μας ότι για εμάς δεν υπάρχουν «ιερές αγελάδες». Το κοινοβούλιο οφείλει να εξετάζει τέτοιου είδους θέματα, προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις για να διορθώσει στρεβλώσεις και λάθη ή να εκσυγχρονίζει νομοθεσίες εκεί και όπου χρειάζεται.

Σημειώνουμε ότι ως θέση, μετά και τη χθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι με όλα αυτά που συνέβησαν δεν μπορούν πλέον να εξασκήσουν το ρόλο τους ως Δικαστές, είναι προφανές ότι μόνο με παραιτήσεις σώζεται η κατάσταση. Αφού έχουν οι ίδιοι ομολογήσει ότι δεν μπορούν να είναι αδέκαστοι δικαστές, τότε ας παραιτηθούν.

Ταυτόχρονα, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και ανεξάρτητα με την όποια τροπή κι αν πάρουν τα τεκταινόμενα στη δικαιοσύνη, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα των πολιτών σε δίκαιη δίκη. Ως εκ τούτου, την επόμενη Παρασκευή κατατίθεται από κοινού Πρόταση Νόμου του ΔΗΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για το ασυμβίβαστο των Δικαστών.

Βάσει των τροποποιήσεων θα απαγορεύεται σε δικαστή οποιουδήποτε δικαστηρίου να εκδικάζει ή να μετέχει στην εκδίκαση οποιασδήποτε φύσης υπόθεση εάν έχει ιδιάζουσα σχέση ή συγγενικό δεσμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τέταρτου βαθμού με οποιοδήποτε από τους διαδίκους ή τους δικηγόρους των διαδίκων ή βρίσκεται σε οξεία έχθρα με οποιοδήποτε από τα πιο πάνω πρόσωπα που αφορά η εξεταζόμενη υπόθεση ή που έχει οποιοδήποτε συμφέρον στην έκβαση της.

Αναμένοντας λοιπόν την κατάθεση νομοσχεδίων από την Κυβέρνηση, ευελπιστούμε και ελπίζουμε να υιοθετηθούν παράλληλα και οι πιο πάνω συστάσεις.