Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση για θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας που συμφωνήθηκε μεταξύ των 13 Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, είναι μεν μια θετική εξέλιξη – παρόλο που καθυστέρησε – αλλά όχι αρκετή για μια πραγματική μεταρρύθμιση.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καυτηριάζουμε το γεγονός ότι ουδεμία συζήτηση έγινε για την σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θέμα το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει καν συζητηθεί, παρόλο που πρέπει άμεσα να επιλυθεί.

Θα επαγρυπνούμε προκειμένου οι κυβερνητικές υποσχέσεις περί αναδιοργάνωσης των δικαστηρίων, τομών που πρέπει να γίνουν, και μεταρρύθμισης να υλοποιηθούν με σωστό τρόπο. Οι πολίτες απαιτούν να έχουν δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και τα πρόσφατα γεγονότα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να πεισθούν ότι αυτό συμβαίνει.

Προς αυτή την κατεύθυνση, την επόμενη Παρασκευή κατατίθεται από κοινού Πρόταση Νόμου του ΔΗΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για το ασυμβίβαστο των Δικαστών.

Με την ευκαιρία της θέσπισης του Κώδικα Δεοντολογίας για το Ανώτατο Δικαστήριο, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι και Βουλή οφείλει να θεσπίσει τον δικό της Κώδικα Δεοντολογίας.