Είμαι υποχρεωμένος, ως ο εισηγητής του θέματος, να απαντήσω στην ανακοίνωση του ΟΠΑΠ που είδε χτες το φως της δημοσιότητας σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, με την ελπίδα ότι ελάχιστοι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας υποχρεώνουν σε ανάλογη δημοσιότητα.

Το θέμα της καταχρηστικής συμφωνίας κυβέρνησης – ΟΠΑΠ και της καταστροφικής για τα συμφέροντα του δημοσίου ερμηνείας της, ετέθη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου προ ενός έτους (16/11/2016). Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο Γενικός Ελεγκτής κατέθεσε μία εμπεριστατωμένη έκθεση με πολλές επισημάνσεις και στοιχεία που τεκμηριώνουν μεγάλη απώλεια εσόδων. Σε εκείνη τη συνεδρίαση ήταν παρών ο εκπρόσωπος του ΟΠΑΠ, ο οποίος έδωσε τις δικές του απαντήσεις. Η συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης ήταν συνέχεια της προηγούμενης που έγινε πριν από ένα χρόνο, προκειμένου να εξεταστεί σε πιο βαθμό προχώρησαν οι απαιτούμενες ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης. Δεν υπήρχε λοιπόν η ανάγκη να προσκαλεστεί και πάλιν ο ΟΠΑΠ, ιδιαίτερα αφού ο ίδιος εξέφρασε -δια επανειλημμένων διαβημάτων του δικηγόρου του- τη διαφωνία του για αυτή τη συνεδρίαση.

Όντως επέμενα να πραγματοποιηθεί αυτή η συνεδρίαση από πολλούς μήνες πριν, γιατί δεν είναι στη συνείδηση μου αποδεκτό να τηρούμε ως βουλευτές στάση αναμονής όταν ο Γενικός Ελεγκτής ισχυρίζεται ότι η Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει εκατομμύρια από τον ΟΠΑΠ για τα περασμένα έξι τουλάχιστον χρόνια κι ότι το δημόσιο χάνει έσοδα ενός και πλέον εκατομμυρίου ευρώ το μήνα, από την λαθεμένη εφαρμογή της συμφωνίας.

Ας σημειωθεί ότι τις απόψεις του Γενικού Ελεγκτή φαίνεται να υιοθετούν σε κάποιο βαθμό ο Γενικός Εισαγγελέας και η Γενική Λογίστρια. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο φέρει την τεράστια ευθύνη για την μη λήψη μέτρων, τότε και τώρα. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η μελέτη πρώην στελέχους του Υπουργείου Οικονομικών που δικαιώνει πλήρως τις απόψεις του Γενικού Ελεγκτή.

Όσον αφορά τους γνωστούς ισχυρισμούς του ΟΠΑΠ -τους οποίους μετά μανίας υποστήριξαν και κάποιοι βουλευτές του ΔΗΣΥ εντός της συνεδρίασης- περί της παραβίασης του κανονισμού της Βουλής επειδή τάχα εκκρεμεί δικαστική διαδικασία , σας πληροφορώ ότι λειτουργός της νομικής υπηρεσίας που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, γνωμάτευσε περί του αντιθέτου. Τα όσα άλλωστε συζητήθηκαν στην επιτροπή δεν αφορούν την αστυνομική έρευνα -η οποία πάγωσε λόγω προσωρινού δικαστικού διατάγματος-  για ποινικά αδικήματα. Εμείς ασχοληθήκαμε με τις ευθύνες των κυβερνώντων, οι οποίοι εν γνώσει τους επέτρεψαν (και επιτρέπουν) την απώλεια πέραν από τα έσοδα του δημοσίου των πενήντα εκατομμυρίων ευρώ (κατά τη δική μου εκτίμηση) λόγω αυτής της λανθασμένης εφαρμογής της παρούσας συμφωνίας.

Αύριο συνεχίζεται, πάλιν μετά από μεγάλη καθυστέρηση, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει την “κακόφημη” ισχύουσα συμφωνία με τον ΟΠΑΠ για τα τυχερά παιχνίδια. Δηλώνω ότι ούτε η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ, ούτε οι κινήσεις όσων άλλων ορέγονται την πίττα των τυχερών παιγνίων, θα επηρεάσουν την κρίση μου. Μοναδικό μου κίνητρο και κανόνας είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.