Όσα ανάφερε ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός” του ψευδοκράτους για τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού, εκτός από απαράδεκτα, είναι και παντελώς αναληθή. Ταυτόχρονα όμως αποτυπώνουν και τη διαχρονική αδυναμία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να απαγκιστρωθεί από την πολιτική της κατοχικής Τουρκίας και να εκφράσει τα συμφέροντα των ίδιων των Τουρκοκυπρίων.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται έτι περαιτέρω από τις αναφορές του για τη διχοτόμηση ως αποδεκτή μορφή λύσης. Αυτά τα διχοτομικά σενάρια που επεξεργάζεται η Τουρκία, οι βραχίονες της στο ψευδοκράτος και εσχάτως ακούγονται από κύκλους και στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκουν απέναντι τους την πλειονότητα του κυπριακού λαού.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία πολιτών επισημαίνουμε πως η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες που δεν θα μας εγκλωβίζουν στο πλαίσιο Γκουτέρες και τα αρνητικά στοιχεία που αυτό συνεπάγεται. Μπορεί και πρέπει να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκείας κλπ.