Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, θέτει ανοιχτά το ζήτημα της αντιδημοκρατικής εκτράχυνσης στην οποία οδηγείται η χώρα, από τη διακυβέρνηση Ερντογάν. Οι σωρηδόν συλλήψεις όσων διαφωνούν δημόσια και επικρίνουν τις κινήσεις Ερντογάν, δεν μπορούν παρά να βρίσκονται στο στόχαστρο των δημοκρατικών λαών της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα όμως ένα ψήφισμα που προσπερνά τις εξωτερικές παρεμβάσεις της Τουρκίας στο Αφρίν και εν γένει στη Συρία, αλλά και τη διαρκή κατοχή της μισής Κύπρου καθώς και τις κλιμακούμενες προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κρίνεται σίγουρα ως ανεπαρκές. Χαρακτηριστικό άλλωστε της διακυβέρνησης Ερντογάν δεν είναι μόνο η αυταρχικοποίηση στο εσωτερικό της Τουρκίας, σε βαθμό μάλιστα που πλέον η χώρα ούτε καν προσιδιάζει σε δυτικού τύπου δημοκρατία. Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι η θέαση της ίδιας της Τουρκίας σε περιφερειακό επίπεδο, υπό το ρόλο του τοποτηρητή.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιμένουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως η δημοκρατικότερη μορφή θεσμικής της έκφρασή, δεν επιτρέπεται να σιωπούν για τις επιθετικές παρεμβάσεις της Τουρκίας σε τρίτες χώρες, πόσο μάλλον σε μία ευρωπαϊκή χώρα, μέλος της Ε.Ε. όπως η Κυπριακή Δημοκρατία.