Όσα αναφέρονται στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” αναφορικά με την κάλυψη μόλις του 30% των καρκινοπαθών με ακτινοθεραπείες, μόνο αγανάκτηση προκαλούν στο σύνολο του κυπριακού λαού.

Την ίδια οργή προκαλεί η έλλειψη σχεδιασμού που οδηγεί στο να υπάρχει σειρά θεραπειών που δεν παρέχονται ούτε από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, ούτε από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Η κυβέρνηση αντί να εξετάσει τον τρόπο να καλύψει τα μείζονα αυτά κενά εντός του συστήματος δημόσιας υγείας, προσανατολίζεται στην αγορά υπηρεσιών από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο. Η κυβέρνηση ευθύνεται για το μαρασμό και την εγκατάλειψη που μαστίζει τις κρατικές ογκολογικές υπηρεσίες. Το ογκολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας έχει αποψιλωθεί πλήρως ενώ ακόμα και η πρόσφατα ιδρυθείσα κλινική καρκίνου του μαστού αντιμετωπίζει πρόβλημα στελέχωσης.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε αδιανόητο για ένα κράτος της Ευρώπης, να μην διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιας υγείας, ιδίως μάλιστα όταν πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις ασθενειών.