Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επισημάναμε αμέσως μετά τη δήλωση του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, την Πέμπτη, περί “ευθύνης των μερών να δώσουν λύση στο Κυπριακό”, πως η αναφορά αυτή εκ των πραγμάτων ευνοεί τον υπεύθυνο για τη μη λύση, δηλαδή την Τουρκία. Είναι μια εξίσωση του θύτη με το θύμα. Αυτή η εξίσωση και η ισοπέδωση ευθυνών, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε προχωρήσει σε κατάθεση παράλογων και υπερβολικών υποχωρητικών προτάσεων για τα εσωτερικά θέματα (εκ Περιτροπής Προεδρία, δικαιώματα παράνομων χρηστών και Τούρκων υπηκόων, βέτο σε όλα τα θέματα κλπ) προκειμένου να καταστεί εφικτό να αποδώσουν όλοι τις ευθύνες στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο είναι ολοφάνερο ότι δεν έγινε. Συνεπώς οι υποχωρήσεις όχι μόνο κακώς έγιναν, αλλά έγιναν και χωρίς αποτέλεσμα και πρέπει να αποσυρθούν και όχι να τσιμεντώνονται όπως γίνεται με την επιστολή του κ. Αναστασιάδη προς τον κ. Γκουτέρες (22 Σεπτεμβρίου).

Οι πιο πρόσφατες διευκρινήσεις του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προχωρούν ακόμη περισσότερο αυτό το συλλογισμό, αφού για μία σειρά ζητημάτων φαίνεται να διατηρείται μια περίεργη “ουδετερότητα”, ακόμα και για κραυγαλέες περιπτώσεις καταπάτησης δικαιωμάτων με ρατσιστικά κίνητρα, όπως η παρεμπόδιση αποστολής τροφίμων στους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες από τις κατοχικές αρχές.

Θεωρούμε σε σωστή κατεύθυνση την επιστολή του Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θέτει το ζήτημα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κρίνοντας ωστόσο παράλληλα πως δεν αρκεί. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να ενημερώσει ενδελεχώς, τόσο τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αποφάσεις του κατοχικού καθεστώτος.