Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την απογοήτευσή του για την σημερινή αναπομπή από τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας του περί «Περί Προϋποθέσεων Εγγραφής Φωτογράφων σε Επαγγελματικό Μητρώο και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου».

Η αρχική πρόταση νόμου είχε κατατεθεί για συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2009 από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με σκοπό να θεσμοθετηθεί επιτέλους το επάγγελμα του φωτογράφου.

Το 2012 τροποποιήθηκε η πρόταση νόμου από κοινού με το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ. Από τότε παλεύουμε να συζητηθεί, να τροποποιηθεί το κείμενο, να καταλήξουμε σε μια νομοθετική ρύθμιση που θα ήταν αποδεκτή και από την κυβέρνηση για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε το επάγγελμα, ώστε να μην γίνεται εκμετάλλευση από ανειδίκευτα άτομα και να σταματήσει η  παρανομία και η παραοικονομία.

Μετά από 11 χρόνια διαβουλεύσεων με τα αρμόδια υπουργεία και την Νομική Υπηρεσία, με την συμμετοχή και των εμπλεκόμενων κοινωνικών εταίρων, τελικά καταλήξαμε στο κείμενο που προωθήθηκε για ψήφιση στις 10 Δεκεμβρίου 2020. Θεωρούμε λοιπόν απαράδεκτη την αναπομπή από τον πρόεδρο, με την δικαιολογία της έμμεσης δημιουργίας δήθεν επιπλέον κόστους στην εκτελεστική εξουσία από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου. Ειδικά όταν ο νόμος προνοεί την χρηματοδότηση του όποιου  κόστους  λειτουργίας του συμβουλίου από τις συνδρομές των επαγγελματιών φωτογράφων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση νόμου τελικά τροποποιήθηκε και προωθήθηκε εκ νέου για συζήτηση στην Επ. Εργασίας, μετά τις αποκαλύψεις που αφορούσαν τον κατά συρροή δολοφόνο γυναικών και τον τρόπο που εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητα του ως φωτογράφου για να δελεάσει και κατόπιν να δολοφονήσει τα θύματα του. Συγκεκριμένα, προστέθηκαν ρήτρες στην πρόταση νόμου και τροποποιήθηκε το προοίμιο, ώστε να δικαιολογείται η επίκληση του δημόσιου συμφέροντος (προστασία προσωπικών δεδομένων, προστασία ανηλίκων προσώπων κλπ.) πέραν της ρύθμισης του επαγγέλματος.

Η Κυβέρνηση όμως σε μια ακόμα ένδειξη έλλειψης κοινωνικής ευαισθησίας και επιβεβαιώνοντας  για ακόμα μια φορά ότι την χαρακτηρίζει η κοινωνική αναλγησία και αναισθησία δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί ότι το επάγγελμα του φωτογράφου έχει σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και ιδιαίτερα των ανήλικων  προσώπων (παιδική πορνογραφία). 

Ελπίζουμε η Βουλή να κάνει το καθήκον της απορρίπτοντας την αναπομπή αλλά και η κοινωνία να αντιδράσει απέναντι σε ακόμα μια ενέργεια της Κυβέρνησης που παγιδευμένη στις ιδεολογικές της αγκυλώσεις, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολίτων και ιδιαίτερα των παιδιών.