Η τροπολογία που συνδέει την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο με την άρνηση παραχώρησης πρόσβασης προς ρωσικά στρατιωτικά πλοία είναι όροι που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί διότι επεμβαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανεξαρτησία και κυριαρχία μιας ανεξάρτητης χώρας όπως είναι η Κύπρος.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είναι έτοιμο να δεχτεί να συζητήσει την καθολική απαγόρευση προσέγγισης και εξυπηρέτησης πολεμικών πλοίων όλων των στολών και ιδιαίτερα των όσων κινούνται με πυρηνική ενέργεια. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί ότι ούτε τα τουρκικά πλοία θα εξυπηρετούνται από τα κατεχόμενα λιμάνια. Μπορούν οι ΗΠΑ να επιβάλουν εμπάργκο στην πώληση όπλων, μέχρι να αποδεχτεί τους ίδιους όρους; Μάλλον απίθανο υπό τις σημερινές συνθήκες.

Όσο υπάρχουν οι συνθήκες της τουρκικής κατοχής λοιπόν, δεν μπορούν να τίθενται τέτοιου είδους περιορισμοί και μάλιστα εκβιαστικά.

Όπως διαφαίνεται η ενδυνάμωση των σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου δεν ήταν αρκετή για να περιορίσει το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή και χωρίς την τροποποίηση. Βεβαίως πλέον η ατυχής αυτή κατάσταση θα πρέπει να ανατραπεί.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να ενεργοποιήσει κάθε μηχανισμό εξωτερικής πολιτικής και διεκδικητικά να εξηγήσει στις ΗΠΑ τι σημαίνει για την Κύπρο η τροπολογία στο νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο με σκοπό να επιτευχθεί η απόσυρση της.