Δεν θα διαφωνήσουμε με την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Σωστά έθεσε ως προϋπόθεση για κάθε συνάντηση να παύσει η Τουρκία να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ. Σωστά επίσης δήλωσε έτοιμος να συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη. Αυτές οι εισηγήσεις συζητήθηκαν και στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού συμβουλίου.

Ανάμεσα στις τρεις εισηγήσεις που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες σε επιστολή του ημερομηνίας 14 Ιουνίου για το κυπριακό, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φαίνεται να εμπεριέχεται ένας σοβαρός Κίνδυνος.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος φέρεται να προτείνει τη συνέχιση της διαδικασίας με συνάντηση στην μορφή που έγινε στο Κράν Μοντανά, δηλαδή συνέχεια της πενταμερούς διάσκεψης.

Αναμέναμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήταν προσεχτικός και να μην επιτρέψει την σύγκληση άλλης μιας πενταμερούς διάσκεψης . Όφειλε να απαιτήσει τα θέματα ασφάλειας να συζητηθούν στα πλαίσια μιας διεθνούς διάσκεψης. Πριν από τη διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να ζητηθεί από τον κ. Ακιντζί να επανακαταθέσει τον χάρτη που είχε αποσύρει τον Δεκέμβριο του 2017, μετά το Κραν Μοντάνα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε ήδη ζητήσει και επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατόν. Αναμένουμε να ενημερωθούμε για την επιστολή του Προέδρου στον ΓΓ του ΟΗΕ ως επίσης και να μας ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του στο κυπριακό.