Δήλωση κ. Αλεξίας Σακαδάκη, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής

Έχω παρακολουθήσει με πόνο ψυχής τις μαγνητοσκοπήσεις από οικιακή βοηθό που την κτυπά ο εργοδότης της σε χωριό έξω από την Λευκωσία και θυμώνω συνειδητοποιώντας ότι η γυναίκα ζει αυτή την πραγματικότητα για αρκετό διάστημα για να φτάσει στο σημείο να μαγνητοσκοπήσει τέτοιες βίαιες στιγμές. Το θέμα είναι ξεκάθαρο και αναμένεται η άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας, ώστε να γλιτώσει η γυναίκα από τον κακοποιό της και αυτός να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Προκύπτει για άλλη μια φορά το ζήτημα της πρόληψης τέτοιων περιστατικών. Ποιος προστατεύει τις οικιακές βοηθούς; Τι στήριξη έχουν και γιατί δεν τολμούν να καταγγείλουν άτομα που παραβιάζουν τα δικαιώματα τους; Ενώ θα ανέμενε κανείς, μετά τις φρικιαστικές εικόνες που βλέπαμε με γυναίκες να ανασύρονται νεκρές από λίμνες και φρεάτια,  να έχουν γίνει άλματα προόδου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, δυστυχώς οι αριθμοί στην Κύπρο είναι αποκαρδιωτικοί, χωρίς να έχει καταστεί το πρόβλημα ως προτεραιότητα από τις αρμόδιες αρχές. Αυτά τα φαινόμενα είναι κάτι περισσότερο από καταδικαστέα. Πρέπει επιτέλους αυτές οι συμπεριφορές, οι νοοτροπίες και τα περιστατικά να εκλείψουν.

Πρέπει επιτέλους να δημιουργηθούν και να τεθούν σε λειτουργία οι κατάλληλοι μηχανισμοί και Τμήματα όπου όχι μόνο θα χειρίζονται αυτού του είδους τα περιστατικά, αλλά και θα τα προλαβαίνουν. Αναμένουμε από την Υπουργό Δικαιοσύνης και την Υπουργό Εργασίας να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αλλάξει επιτέλους η νοοτροπία στην Αστυνομία, να τεθούν έλεγχοι για τις συνθήκες εργασίας των οικιακών βοηθών και να καταρτιστούν συντονισμένα σχέδια δράσης για να αποφεύγουμε αυτές τις σκηνές που ντροπιάζουν ολόκληρη την κοινωνία και την Πολιτεία ιδιαίτερα.