Γραπτή δήλωση κ. Αντώνη Κουππαρή, Μέλους Πολιτικής Επιτροπής, Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Η χθεσινή πτώση πουρόπετρας από παλαιό κτήριο στη συμβολή των οδών Ονασαγόρου και Ιπποκράτους, είναι ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης στην οποία πολλά κτήρια στην καρδιά της Λευκωσίας έχουν βρεθεί. Η συντήρηση των – μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας – κτηρίων, κρίνεται επιτακτική ανάγκη για τη διατήρηση του χαρακτήρα της εντός των τειχών Λευκωσίας, όπως επίσης και την ασφάλεια των κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών της περιοχής.

Ο Δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κτήρια στο κέντρο της Λευκωσίας και να μην προσπαθεί να ρίχνει όλο το βάρος της ευθύνης στους ιδιοκτήτες.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, πραγματοποιήσαμε πρόσφατα συνάντηση με τους κάτοικους και τους καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας, όπου αφουγκραζόμενοι τους προβληματισμούς τους, μεταξύ άλλων και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κτήρια, προτείνουμε όπως:

  • Να γίνονται πιο συχνοί και ποιοτικοί έλεγχοι από τα συνεργεία του Δήμου και τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση των διατηρητέων όπως και των παλαιών οικοδομών στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
  • Να γίνεται ειδική αξιολόγηση με βάση το χαρακτήρα, την περίοδο κατασκευής και αρχιτεκτονικής, όπως επίσης και των τεχνικών ιδιαιτεροτήτων και των υλικών κατασκευής του κάθε κτηρίου.
  • Να παραχωρείται επίδομα/βοήθημα από το Κράτος, με την εμπλοκή του Δήμου, για ανακαίνιση, επιδιόρθωση και αποκατάσταση των κτηρίων, λαμβανομένων υπόψιν και των οικονομικών δυνατοτήτων των ιδιοκτητών.

Η μελέτη και εφαρμογή των προτάσεων μας είναι αναγκαία, δεδομένου του ότι η συχνότητα με την οποία διατίθενται οικονομικά και άλλα μέτρα για την αποκατάσταση διατηρητέων δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες έκαστης οικοδομής. Παράλληλα βλέπουμε ότι δεν επιτελούνται προληπτικοί έλεγχοι με κανονικότητα· και στις λίγες περιπτώσεις που γίνονται έλεγχοι, αυτοί λαμβάνουν χώρα κατόπιν της εμφάνισης των προβλημάτων, με όποιες αρνητικές επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται, τόσο στη βιωσιμότητα και τη λειτουργία των μικρών τοπικών επιχειρήσεων, όσο και στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων αλλά και την ασφάλεια του κοινού.

Το κέντρο της Λευκωσίας δεν πρέπει να αφεθεί στη φθορά του χρόνου. Πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες κατοίκησης, με γνώμονα τον άνθρωπο και την οικογενειακή ζωή.