Είναι «ηλίου φαεινότερο» πως η συνεχής και έντονη επιθυμία ορισμένων να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τον τρόπο σφαγής κοσέρ – χωρίς αναισθητικό – δεν αφορά την κρίση που βιώνουμε λόγω της παγκόσμιας πανδημίας και τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή ποιμνιοτροφία αλλά οικονομικά συμφέροντα τα οποία κρύβονται πίσω από αυτή την υπόθεση.

Η προσπάθεια να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο ως έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης της υπερπροσφοράς κρέατος δεν πείθει. Ο Αρχιραββίνος ομολόγησε δημόσια πως η μέθοδος σφαγής κοσέρ ήταν πάγιο αίτημα του προς την κυπριακή κυβέρνηση. .

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και την έρευνα διεθνών οργανισμών για την ευημερία των ζώων (ακόμα και οργανισμών που εδρεύουν στο Ισραήλ), η σφαγή των ζώων με τη μέθοδο Κοσέρ είναι ιδιαιτέρως επώδυνη και επαχθής. Το ζώο επιδέχεται πολλαπλές επιθέσεις κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα βασανιστικό και επώδυνο.

Δημιουργούνται πολλές εύλογες υποψίες γιατί κάποιοι ενώ ομολογούν ότι θέλουν την σφαγή κοσέρ ως μόνιμη διαδικασία , ταυτόχρονα επιμένουν να περάσουν το νομοσχέδιό ως κατ ‘επείγον , παραβιάζοντας ακόμα και πρόνοιες του Συντάγματος. Αφού θεωρούν το θέμα ως πολύ σημαντικό  για την ανάπτυξη της ποιμνιοτροφίας στη χώρα μας ας περιμένουν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να το θέσουν προς συζήτηση στη Βουλή και στην κοινωνία. Τι κρύβεται άραγε πίσω από αυτή τη σπουδή;

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά πως είμασταν και θα είμαστε εναντίον της φρικτής αυτής μεθόδου σφαγής ζώων Κοσέρ/Χαλάλ. Σε καμία περίπτωση δεν θα στηρίξουμε το εν λόγω νομοσχέδιο.

Ταυτόχρονα ζητούμε από την κυβέρνηση να μελετήσει και εφαρμόσει ένα σχέδιο απευθείας επιδότησης προς τους ποιμνιοτρόφους. Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η Ε.Ε στηρίζει και χρηματοδοτεί τέτοιου είδους προγράμματα.