Στο Δικαστήριο της Άγκυρας οδηγείται η εφημερίδα «Αφρίκα» και οι δημοσιογράφοι Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν, σε μια δίκη – παρωδία που μπορεί να χαρακτηριστεί ως το αποκορύφωμα της καταδίωξης και της φίμωσης κατά της ελευθεροτυπίας στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο οποίος μίλησε στην «Καθημερινή», η πρώτη δίκη αφορά το πρωτοσέλιδο της Αφρίκα που έκανε λόγο για «δεύτερη τουρκική εισβολή» με αφορμή τις εξελίξεις στο Άφριν και η δεύτερη αφορά άρθρο γνώμης του κ. Λεβέντ, το οποίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Zorba The Cypriot».

Η Άγκυρα με τις πράξεις της αυτές προσπαθεί να επιτύχει πολλά. Προφανώς το πρώτο που επιθυμεί να πετύχει, είναι να ασκήσει πιέσεις προς τους Τουρκοκύπριους, επιδεικνύοντας δύναμη αλλά και καταπιεστικές εξουσίες. Το δεύτερο που ξεκάθαρα επιχειρείται με την προσπάθεια για έκδοση του κ. Λεβέντ, είναι επίδειξη εξουσίας  της Τουρκίας στην λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατίας της Κύπρου, δημιουργώντας τις εντυπώσεις  αλλά και ασκώντας ουσιαστικό έλεγχο στην κατεχόμενη Κύπρο. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζει τον Σενέρ Λεβέντ καταδικάζοντας απερίφραστα την στάση της Άγκυρας στην επίδειξη εξουσίας και  δύναμης που επιχειρεί.

Ήδη ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης απέστειλε επιτολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιαδη, τους Ευρωπαίους Πράσινους, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας την άμεση κινητοποίησή τους προκειμένου να προστατευθούν οι Κύπριοι δημοσιογράφοι Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν από την τουρκική αυθαιρεσία.