Η αντίδραση της Αγκύρας στις τοποθετήσεις των πρέσβεων Αιγύπτου και Ισραήλ αποδεικνύει αυτό που λέμε πάντα : Η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας είναι οι διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με ισχυρές χώρες τις περιοχής ενώπιον των οποίων ο συσχετισμός δυνάμεων της Τουρκίας ισορροπείται. Η αξιοποίησή των φυσικών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί κλασσικό παράδειγμα αξιοποίησης των εμπλεκομένων συμφερόντων.

Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε καταρχήν χθες από τον Υπουργό Ενέργειας κ. Λακκοτρύπη για τις απαιτήσεις των εταιρειών που εμπλέκονται στην αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη αλλά και για το αυξανόμενο ενδιαφέρον για συμμετοχή ισχυρών εταιρειών σε όλα σχεδόν τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι εξελίξεις αυτές είναι το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο στο Κυπριακό. Εκτιμούμε θετικά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη καθώς και το γεγονός ότι αντιμετωπίζει θετικά την εμπλοκή των ισχυρών εταιρειών στις έρευνες στα υπόλοιπα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Αν δεν ακούσει τις φωνές που ακούγονται από το κυβερνών κόμμα, η κυβέρνηση προχωρά προς την ορθή κατεύθυνσή.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του Υπουργείου για κατ´ ιδίαν ενημέρωση για τις οικονομικές πτυχές της διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες με στόχο να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.