Με απογοήτευση παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα όχι μόνο να παραμένει, αλλά και να τσιμεντώνεται το status quo στην Κύπρο όσον αφορά τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια.

  • Το σίριαλ με τη λίστα Γιωρκάτζη που πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία της Βουλής, δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα, όπως φάνηκε και στην χθεσινή Ad Hoc Επιτροπή. Για ακόμη μια φορά διαφωνήσαμε με την προσφυγή – εκ νέου – σε νομικούς συμβούλους. Θέση μας είναι πως η Βουλή πρέπει να προχωρήσει με πλήρη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, όπερ και σημαίνει άμεση και ολοκληρωτική δημοσιοποίηση της λίστας.
  • Την ίδια ώρα οι συστάσεις της GRECO αποτελούν ανοιχτή πληγή για τη Βουλή, η οποία φέρει και την αποκλειστική ευθύνη για την μη υλοποίηση τους. Η κακή επίδοση της Βουλής στην υιοθέτηση των συστάσεων της Επιτροπής αποτελεί την πιο έγκυρη απάντηση σε όλους όσοι δεν στήριξαν την εισήγησή μας για αυτοδιάλυση, ανάληψη των ευθυνών της και νέες εκλογές.
  • Από την άλλη, θετικό δείγμα γραφής είναι η πρόθεση δημοσιοποίησης του πορίσματος Νικολάτου όσον αφορά τα χρυσά διαβατήρια. Αυτό όμως δεν δίνει «άφεση αμαρτιών» στον κ. Νικολάτο για την ξεκάθαρη σύγκρουση συμφέροντος του, που θα έπρεπε ήδη να αναλάβει τις ευθύνες του και να πράξει τα δέοντα. Την ίδια ώρα οι μαζικές αιτήσεις πολιτογραφήσεων, το τελευταίο διάστημα πριν την εκπνοή του προγράμματος, και η μη – άμεση κατάργησή του, παραμένουν αγκάθι στην πάταξη των φαινομένων αδιαφάνειας και διαφθοράς που το χαρακτηρίζουν με αποκορύφωμα τους φραγμούς και τα εμπόδια στον δρόμο του Γενικού Ελεγκτή για πλήρη έλεγχο του.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία και θα στεκόμαστε πάντα απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς οποιασδήποτε εξουσίας.