Η εμμονή σε πεισματικές πρακτικές και ετσιθελικές αποφάσεις, έχει οδηγήσει την παιδεία στην παράλυση, με τα σχολεία να κινδυνεύουν για 48 ώρες να μείνουν κλειστά. Τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν με απεργοσπάστες. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από το υπουργείο, το οποίο κακώς καλεί σε ανταπεργία τους εκπαιδευτικούς ή απειλεί με πρόληψη αντικαταστατών.

Από την άλλη συνεχίζονται οι εκατέρωθεν βολές ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και κυβέρνηση. Κυβέρνησή και εκπαιδευτικοί απειλούν με νομικά μέτρα. Είναι δυνατόν κυβέρνηση και εκπαιδευτικοί να νομίζουν ότι μπορούν να λύσουν το ζήτημα μέσω δικαστηρίων;

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία καλεί και τις δύο πλευρές, εκπαιδευτικούς και κυβέρνηση, σε ανακωχή. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί άμεσα πρέπει να αποσύρουν τα περί απεργίας και από την άλλη, η κυβέρνηση, να αποσύρει το απόλυτο «όχι» της επί της τελευταίας πρότασης των εκπαιδευτικών. Καλούμε την κυβέρνηση να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση επί της πρότασης των εκπαιδευτικών. Έχουν φτάσει τόσο κοντά άλλωστε σε μια κατ´ οικονομία και προσωρινή λύση. Είναι κρίμα για την κοινωνία να πληρώσει το κόστος της διαφωνίας των εκπαιδευτικών με τη κυβέρνηση για μια λεπτομέρεια επί μιας προσωρινής διευθέτησης.

Δεν μπορεί να αποτελεί λύση και για τις δύο πλευρές η επίκληση σε δικηγόρους, εισαγγελείς και σε νομικά μέτρα. Η παιδεία έχει σοβαρά προβλήματα στα οποία οι δύο πλευρές οφείλουν να εγκύψουν με σοβαρότητα και όχι να παραλύσει το δημόσιο σχολείο για επιμέρους ζητήματα, τα οποία μάλιστα μπορούν να λυθούν με διάλογο και όχι με πείσματα και συνεχή άρνηση.