«Το δέντρο που φυτέψαμε στου κήπου τη γωνιά, μεγάλωσε κι απάνω του φωλιάζουνε πουλιά».

Γ. Χατζηπιερής

Εικοσιένα χρόνια ιστορίας έκλεισαν για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με πολλές στιγμές αγώνα, χαράς, λύπης, πάντα σταθερά δίπλα στον πολίτη, με δράση και προσφορά στον τόπο και στον απλό πολίτη.

Στόχοι του Κινήματος όταν ιδρύθηκε (1996) ήταν η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της πράσινης οικονομίας μέσω δράσεων και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού και του οικολογικού ακτιβισμού.  

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκπροσωπείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2001, ενώ από το 2016 ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  κατάφερε να ανέβει στο 4.8% και να εκπροσωπείται με δύο βουλευτές.

Έχουν επίσης εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος αρκετοί δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές το Κίνημα διπλασίασε τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτά τα 21 χρόνια, πέραν των 12 τουλάχιστον πολιτικών σχημάτων εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν ή μπήκαν στο πολιτικό περιθώριο.

Το Κίνημα άντεξε και αντέχει στο χρόνο γιατί αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τοποθετείται πάντα στη βάση αρχών και γιατί τηρεί ευλαβικά τις δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας του.

Τα τελευταία χρόνια το Κίνημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεγάλες και σοβαρές προκλήσεις. Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει ένα πολύχρονο μεγάλο πολιτικό ζήτημα (Κυπριακό) και ταυτόχρονα βρίσκεται κάτω από την ασφυκτική πίεση της οικονομικής κρίσης, οφείλουμε να παίρνουμε καθημερινά θέση επί των πολιτικών εξελίξεων.

Με τη θεαματική νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2016, είδαμε επιτέλους τους πολίτες να δείχνουν έμπρακτα την εκτίμηση τους στο Κίνημα μας. Παράλληλα έχουν τεθεί οι βάσεις για μετατροπή του Κινήματος μας από πολιτικό Περιβαλλοντικό Κίνημα σε ένα δυναμικό κοινωνικό Οικολογικό Κίνημα που να ανταποκρίνεται στα γενικότερα οράματα των πολιτών και της κοινωνίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προσεγγίζουμε τον άνθρωπο – τον απλό πολίτη – με γνήσια ανθρωπιά και σεβασμό. Με σεμνότητα, τολμούμε να ισχυριστούμε ότι μέσα στα  21 χρόνια της δράσης και παρουσίας μας καταφέραμε πολλά.

Συνοπτικά μόνο θα λέγαμε ότι καταφέραμε να υπερασπιστούμε τη Φύση και τον Άνθρωπο με συνέπεια, αποφασιστικότητα, πείσμα και αγάπη.

Για παράδειγμα οι Οικολόγοι ήταν αυτοί που μίλησαν (και έπεισαν) την Κυπριακή κοινή γνώμη για τους κινδύνους στην υγεία από διάφορους «ανύποπτους» (πριν το 1996) κινδύνους όπως: τον αμίαντο, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τους πυλώνες, τους μετασχηματιστές και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τα πρατήρια πετρελαιοειδών, την ατμοσφαιρική ρύπανση κλπ. Διαχρονικά, το Κίνημα Οικολόγων αποδείχθηκε ως ένας από τους πιο αξιόπιστους υπερασπιστές της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των απλών πολιτών.

Τα τελευταία χρόνια  ο λαός μας βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, μια κρίση αξιών. Έχουν πτωχεύσει όχι μόνο επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και οι πατροπαράδοτες πολιτικές και δομές εξουσίας.

Το οικονομικό και πολιτικό σύστημα της χώρας μας αντιμετώπισε τη Φύση και τους Ανθρώπους ως αναλώσιμο υλικό και ως φθαρτά προς κατανάλωση, με σκοπό το κέρδος για την ολιγαρχία.

Την αποτυχία του συστήματος φορτώθηκαν οι απλοί άνθρωποι. Κυρίως όμως το κόστος της αποτυχίας του συστήματος το πληρώνει η νέα γενιά, που αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της ανεργίας.

Η πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας μας έφερε την οικονομική και κοινωνική κρίση, με μια σειρά από νόμους που ψηφίστηκαν στη Βουλή από το 2011 μέχρι πρόσφατα. Σε αυτήν τη διαδικασία πολιτικής συνενοχής ενεπλάκησαν δυστυχώς όλα τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας. Τα πολιτικά κόμματα που ευθύνονται για την καταστροφή,  ευθύνονται και για την κακή και άδικη διαχείριση της κρίσης.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – γιορτάζοντας τα 21α γενέθλια μας – συνεχίζουμε στον δρόμο της Άνοιξης, στο δρόμο της προσφοράς στον πολίτη, στον Άνθρωπο και στη Φύση.

«Τα ποδήλατα μας, όπως τα όνειρα μας, ξέρουν από ανηφοριές».