Πλησιάζουν οι μέρες όπου θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της κοπής δέντρων από νεαρούς για να τα χρησιμοποιήσουν στη λαμπρατζιά. Αν και αρκετοί δήμοι και κοινότητες έχουν ενημερώσει τους πολίτες τους για τη συλλογή κλαδεμάτων, με σκοπό να σταματήσει το φαινόμενο του αλόγιστου κοψίματος δέντρων, χρειάζεται επιπλέον κινητοποίηση για να μην επαναληφθούν λυπηρά φαινόμενα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί.  Καλούμε επίσης το Υπουργείο Παιδείας να ενημερώσει μέσω των σχολείων τους μαθητές, για τις αρνητικές συνέπειες αυτής της συνήθειας.

Το «έθιμο» της λαμπρατζιάς μπορεί να είναι επιβλαβές στο περιβάλλον με το κόψιμο των δέντρων και με το κάψιμο ξύλινων αντικειμένων, τα οποία μπορεί να έχουν χημικά (βλ. βερνίκι κλπ). Είναι επίσης επικίνδυνο  για πρόκληση πυρκαγιών.

Είναι κρίμα να θυσιάζονται δέντρα που χρειάζονται δεκαετίες να μεγαλώσουν για την επιπολαιότητα μερικών νεαρών, που με τις πράξεις τους δεν σέβονται ούτε τα έθιμα αλλά ούτε και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν.