Παρακολουθώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις τελευταίες εβδομάδες την κινητοποίηση πολλών πολιτών σε εθελοντικές ομάδες που θέτουν στόχο την δεντροφύτευση αριθμού δέντρων ανά επαρχία. Φαίνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε μετά από μια διαδικτυακή είδηση που μιλούσε για φύτευση 350,000 εκατομμυρίων δέντρων σε μια μέρα στην Αιθιοπία. Ήδη μαθαίνω ότι έχουν δημιουργηθεί τέτοιες εθελοντικές ομάδες στην Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Γεωργίας  Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αντέδρασε θετικά και άμεσα, υιοθετώντας τους στόχους αυτών των ομάδων.

Η σημασία της καταλυτικής παρέμβασης του Υπουργείου έγκειται στην διαπίστωση ότι είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο να πραγματοποιηθούν οι στόχοι για δεντροφυτεύσεις εκατοντάδων δέντρων, χωρίς τη βοήθεια, καθοδήγηση και τον συντονισμό του Τμήματος Δασών και των άλλων τμημάτων του Υπουργείου. Είναι από τις περιπτώσεις που ο εθελοντισμός – όσο γνήσιος και ενθουσιώδης κι αν είναι – δεν αρκεί. Χρειάζεται σοβαρή υποδομή, οργάνωση, προγραμματισμός και κυρίως συνέχεια για να πετύχει αυτή η προσπάθεια. Για παράδειγμα δεν αρκεί μόνο να φυτεύουμε δέντρα «όπου λάχει» και «κατά το δοκούν». Χρειάζεται να υπάρχει υποδομή για το πότισμα και την συντήρηση των δέντρων, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο με τις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της Κύπρου. Να θυμίσω την περίπτωση όπου πριν λίγους μήνες ο Υπουργός Οικονομικών και δύο πολιτικοί αρχηγοί συμμετείχαν σε μια πολυδιαφημισμένη δεντροφύτευση ενός αναπτυξιακού ομίλου στην Πάφο αλλά σήμερα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φωτογραφίες με τα δεντράκια αυτά να έχουν πεθάνει.(φωτογραφία).

Εμείς, ως Οικολόγοι, έχουμε σχετική εμπειρία. Υπενθυμίζω ότι από το 2011 εφαρμόζουμε το πρόγραμμα «κάθε ψήφος και δέντρο». Με άλλα λόγια θέτουμε στόχο να δεντροφυτεύουμε σε μια πενταετία τόσα δέντρα, όσοι ήταν οι ψηφοφόροι που μας τίμησαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Έτσι στην πενταετία 2011-2016 φυτεύσαμε 13961 (έναντι των 8960 ψήφων). Στην τρέχουσα πενταετία 2016-2021 έναντι των 16909 ψήφων, έχουμε μέχρι σήμερα φυτεύσει ή διανεμηθεί για δεντροφύτευση 11601 δέντρα. Έχουμε μάλιστα προσφέρει το εθελοντικό μας έργο για τα δέντρα που υπολείπονται (κι ακόμα περισσότερα) στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται τελευταία με σχετική μου επιστολή προς τον Υπουργό κ. Κώστα Καδή ημερομηνίας 3/9/2019

Επιβάλλεται, αλλά και το επιθυμώ, σε αυτό το σημείο να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς το Τμήμα Δασών για τη σταθερή βοήθεια που μας προσφέρει αλλά και προς τις τοπικές αρχές και τα οργανωμένα σύνολα, που συμμετείχαν στις δεκάδες δεντροφυτεύσεις που οργανώθηκαν στα πλαίσια αυτού του προγράμματος απο το 2011. Την ευθύνη άλλωστε της συντήρησης των δέντρων έχουν πάντα οι τοπικές αρχές χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο το έργο αυτό.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Γνωστό είναι το σχέδιο «Πρασινίζουμε την Κύπρο» που προέκυψε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2016 όπου υπό τον συντονισμό του Τμήματος Δασών, διάφορες επιχειρήσεις και εταιρείες – στα πλαίσια προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης – χρηματοδοτούν δεντροφυτεύσεις. Ένα άλλο πρόγραμμα που υλοποιείται από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος είναι η υλοποίηση μιας δικής μας ιδέας όπου με τη γέννηση ενός παιδιού, η οικογένεια φυτεύει και υιοθετεί ένα δέντρο. Όραμα μας είναι να γίνει αυτός ο στόχος καθολικός (εξ΄όσων γνωρίζω μόνο ο Δήμος Λατσιών εφαρμόζει με συνέπεια τα τελευταία χρόνια αυτό το θεσμό).

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ένα καινούργιο πρόγραμμα που βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Πρόκειται για την εισήγηση μας για καθιέρωση «πράσινου πιστοποιητικού αποφοίτησης», όπου δηλαδή τα παιδιά θα αποφοιτούν από το λύκειο μόνο  εάν πιστοποιημένα έχουν φυτεύσει ένα αριθμό δέντρων (π.χ. στις Φιλιππίνες έχει καθοριστεί ως αριθμός τα 10 δέντρα).

Εν κατακλείδι, οφείλω να κάνω αναφορά και στο ξερίζωμα των δέντρων ή τις καταστροφικές πυρκαγιές. Δεν αρκεί μόνο να φυτεύουμε. Πρέπει και να προστατεύουμε τα δάση, τις δεντροστοιχίες, τα δασύλλια και τα μεμονωμένα δέντρα. Δεν μπορούμε να φυτεύουμε χιλιάδες δέντρα, αλλά να επιτρέπουμε την εκκοπή χιλιάδων μεγάλων δέντρων στο όνομα της ανάπτυξης π.χ. τουριστικό έργο στο Πέρα Πεδί, φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ακρωτήρι κ.ο.κ. ή να ξεριζώνουμε δέντρα για να στήνουμε περιφράξεις στα σχολεία και να κτίζουμε εμπορικά κέντρα (π.χ. Λάρνακα).