Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου για εξέταση από ιδιώτη μελετητή εναλλακτικών σεναρίων της διασταύρωσης «Καφέ Παρί» στην Λεμεσό και ουσιαστική ανατροπή του μέχρι τώρα σχεδίου για κατασκευή κυκλικού κόμβου. Ταυτόχρονα θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την μεγάλη ανάγκη που έχει η Λεμεσός και η Κύπρος γενικότερα για προώθηση των βιώσιμων μεταφορών δηλαδή των δημόσιων συγκοινωνιών, του ποδηλάτου και του περπατήματος.

Η προώθηση των βιώσιμων μεταφορών επιτυγχάνεται όχι μόνο με λόγια αλλά πρωτίστως με έργα – υποδομές που να υποστηρίζουν τις βιώσιμες μεταφορές. Τέτοια έργα είναι οι λεωφορειολωρίδες για τα λεωφορεία, ποδηλατόδρομοι για τα ποδήλατα και πεζοδρόμια ελεύθερα για τους πεζούς. Τέτοια έργα απουσιάζουν πάρα πολύ  από τις πόλεις μας μη εξαιρουμένης της εν λόγω διασταύρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνει όπως κάθε νέο οδικό έργο και κάθε έργο οδικής ανάπλασης πρέπει να συμπεριλαμβάνει και να δίνει προτεραιότητα στις βιώσιμες μεταφορές.

Ελπίζουμε ότι η ανάπλαση της διασταύρωσης «Καφέ Παρί» θα είναι το πρώτο παράδειγμα σωστής ανάπλασης με βάση τις σύγχρονες αρχές της βιώσιμης κινητικότητας. Ελπίζουμε ακόμη ότι τα νέο σχέδιο θα εντάσσεται και θα συνάδει με το ευρύτερο σχέδιο της περιοχής όπως παρουσιάζεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λεμεσού.

Θυμίζουμε ότι οι βιώσιμες μεταφορές μπορούν να προσφέρουν πολλά στον τόπο μας και στο ευρύτερο περιβάλλον για αυτό προωθούνται και υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι βιώσιμες μεταφορές:

  • Συμβάλλουν στην μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Ένα λεωφορείο αντικαθιστά μέχρι 20 αυτοκίνητα
  • Μειώνουν τα καυσαέρια και την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της μείωσης των ρυπογόνων αυτοκινήτων
  • Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην επίτευξη των στόχων μας για μείωση των ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030
  • Είναι πολύ πιο φθηνό να μετακινείται ένας με λεωφορείο, με ποδήλατο ή με τα πόδια παρά με αυτοκίνητο. Έτσι αντιμετωπίζεται η ακρίβεια.