Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – η μοναδική φωνή που ήγειρε επιφυλάξεις για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων από το 2010 – θεωρεί ατυχείς τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Νουρή στο ΡΙΚ, για το θέμα του προγράμματος πολιτογραφήσεων.

Έχει μεγάλο λάθος όταν ο υπουργός ισχυρίζεται ότι υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα επωφελούνταν από το σχέδιο διεθνείς εγκληματίες όπως ο γνωστός Τζο Λόου του οποίου η περιουσία όπως έχει δημοσιευτεί σήμερα στον διεθνή Τύπο, έχει δημευθεί από τις ΗΠΑ.

Ήταν η έλλειψη ασφαλιστικών δικλείδων που προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή. Η μεγάλη αλλαγή που επέρχεται τώρα είναι ότι για πρώτη φορά τίθενται περιορισμοί, ασφαλιστικές δικλείδες και διαφάνεια.

Είναι η πρώτη φορά που τίθενται όρια στη δράση των μεσαζόντων. Ουδέποτε στα σχέδια της Κυβέρνησης και για πολλά χρόνια υπήρχε οτιδήποτε που αφορούσε τους μεσάζοντες (δικηγόροι, λογιστές, developers κλπ.). Δεν ήταν τα κυπριακά κόμματα (που για χρόνια δεν έλεγαν λέξη) που δυσφήμισαν το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, αλλά οι μεσάζοντες που γύριζαν τις αγορές και διαλαλούσαν τα φτηνά κυπριακά /ευρωπαϊκά διαβατήρια σαν να ήταν μανταλάκια.

Τα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής – που κατατέθηκαν μετά που ψηφίστηκε σχετική πρόταση των Οικολόγων – εάν τροποποιηθούν κατάλληλα, ενδεχομένως μπορεί να καταστήσουν το πρόγραμμα σίγουρα επωφελές για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία. Στο σημείο αυτό τεράστια είναι η ευθύνη της αντιπολίτευσης.  Απαραίτητη προϋπόθεση να αφαιρεθούν τα ύποπτα διαβατήρια. Μόνο έτσι θα κλείσουν τα στόματα όσων κατηγορούν την Κύπρο.