Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζει την αμετροέπεια και την περιβαλλοντική αναλγησία με την οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζεται η περιοχή των θαλασσινών σπηλιών, στην Πέγεια της Επαρχίας Πάφου και καλεί τις αρχές να πράξουν, εγκαίρως, τα δέοντα.

Δυστυχώς, η κωλυσιεργία και πολλές φορές η συνειδητή ανοχή των αρμόδιων φορέων, έχει μετατρέψει την περιοχή των θαλασσινών σπηλιών και ειδικότερα την παραλία Καφίζης, η οποία εμπίπτει στο Δίκτυο Natura 2000 και την Ζώνη Προστασίας της Παραλίας, σε χώρο διεξαγωγής ιδιωτικών πάρτι και συνεχών παραβιάσεων των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του συγκροτήματος.

Όπως διαφημίζεται, με χαρακτηριστική προκλητικότητα, στον ιστότοπο της εταιρείας που κατέχει το πολυτελές συγκρότημα στην περιοχή, αύριο και μεθαύριο (3 & 4 Ιουνίου), με αφορμή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, πρόκειται να διεξαχθούν μουσικές εκδηλώσεις και εορτασμοί, με προσκεκλημένο γνωστό Έλληνα τραγουδιστή και DJs.

Υπενθυμίζεται ότι, στην εν λόγω περιοχή, από τον ίδιο ιδιώτη, στο παρελθόν έγιναν έκνομες επεμβάσεις που περιλάμβαναν εκσκαφές (εκβραχισμοί), επιχωματώσεις και σφράγιση εδάφους, κατασκευή οχετού απορροής, οδικού δικτύου και χώρου στάθμευσης, τοποθέτηση περιμετρικού φωτισμού και ξύλινου δαπέδου στην κεντρική πλατεία του έργου και προβολέων στο πρανές της παραλίας, κατασκευή ράμπας – μονοπατιού στην παραλία και ναυαγοσωστικού πύργου στο γεωμόρφωμα, συλλογή και απομάκρυνση μάζας Ποσειδωνίας από την παραλία και απόρριψη αποβλήτων εντός των Θαλασσινών Σπηλιών. Οι παρανομίες διαπιστώθηκαν κατά μήκος ολόκληρης της ακτογραμμής και εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας μεταξύ των τοποθεσιών Καφίζης και Μανίκης.

Να σημειωθεί επίσης ότι, για το σημείο στο οποίο θα γίνει η εκδήλωση, η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου, έχει αποστείλει επιστολή καταγγελίας, ημερομηνίας 7.11.2022, προς την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, αφού η τοποθέτηση του πλακόστρωτου και η κάλυψη του εδάφους εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας, πρόδηλα, παραβιάζει τους περιβαλλοντικούς όρους του συγκροτήματος. Δυστυχώς, η γραπτή απάντηση που λάβαμε από την Επαρχιακή Διοίκηση, ημερομηνίας 17.5.2023, ήταν ότι, δεν επρόκειτο για πλακόστρωτο αλλά για «διάσπαρτες πλάκες (χωρίς οικοδομική εργασία)», τοποθέτηση που διαψεύδεται από τις διαφημίσεις στον ιστότοπο της ίδιας της εταιρείας, καθώς και το γεγονός ότι εκεί πρόκειται να διεξαχθούν τα εν λόγω parties.

Σε προφορική καταγγελία που έγινε από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για το θέμα των εκδηλώσεων, η πληροφόρηση που λάβαμε ήταν ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι εν γνώσει των αρμοδίων τμημάτων του κράτους.  Αναμένουμε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η συγκεκριμένη διήμερη εκδήλωση, εναλλακτικά θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους.

Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών