Τα βρετανικά πανεπιστήμια εδώ και λίγες μέρες έχουν ανακοινώσει την αύξηση των διδάκτρων τους και κατάργηση των φοιτητικών δανείων για το 2021.

Δυστυχώς αυτή η εξέλιξη καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την φοίτηση στα βρετανικά πανεπιστήμια ιδιαίτερα από Ευρωπαίους φοιτητές, και συγκεκριμένα τους/τις κύπριους/ες φοιτητές. Το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει είναι για τα παιδιά που έχουν εξασφαλίσει θέση για το 2021 και έχουν ακόμα να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία.

Εμείς ζητούμε από την Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει εκείνες τις διευθετήσεις που απαιτούνται και να γίνει συμφωνία με τη Βρετανία τουλάχιστον για τους στρατεύσιμους κύπριους φοιτητές οι οποίοι αδικούνται με αυτή την εξέλιξη. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να γίνει αναστολή κατάταξης στην Εθνική φρουρά είναι κρίμα να χαθεί η θέση που έχουν ήδη εξασφαλίσει στα βρετανικά πανεπιστήμια. 

Αυτές οι ενέργειες όμως έπρεπε να γίνουν εγκαίρως. Γιατί δεν μπήκαν ως όρος αυτά τα θέματα όταν δίναμε ως Κυπριακή Δημοκρατία την έγκριση μας για το BREXIT; Γιατί δεν ετέθη το θέμα στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ;   

Έχουμε την εντύπωση ότι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση στη συζήτηση με τη βρετανική κυβέρνηση δεν θα έχουμε διαπραγματευτική όπλα. Απλά η Κύπρος θα εκλιπαρεί για την μεγαλοθυμία της Βρετανίας. Θα είναι ένα μικρό θαύμα εάν πετύχει αυτή η διαπραγμάτευση, πράγμα που σίγουρα ευχόμαστε.