Η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αναφορικά με τη δημιουργία ταμείου για την αποζημίωση των θυμάτων του κουρέματος, αφορά ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας, πριν απ’ όλα για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν χιλιάδες Κύπριοι από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της Βουλής και την αποτυχία του ελέγχου της αυθαιρεσίας των τραπεζών.

Υπό αυτή την έννοια, κάθε πρόταση που έστω και μερικώς, μπορεί να οδηγήσει σε αποκατάστασή τους, δε μπορεί παρά να εξετάζεται σοβαρά.

Ο χρόνος ωστόσο που η πρόταση αυτή συζητείται, δικαίως μας κάνει να αναρωτιόμαστε για τις πραγματικές προθέσεις των εισηγητών. Ο ΔΗΣΥ, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη ληστεία του κουρέματος, όψιμα -μερικούς μήνες πριν τις εκλογές- θυμήθηκε πως οι κουρεμένοι καταθέτες και οι κάτοχοι χρεογράφων δικαιούνται αποζημίωσης. Δεν έχουν περάσει, παρά μερικές εβδομάδες από τότε που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “διευκρίνιζε” πως όσα έλεγε προς τους ανθρώπους αυτούς για αποζημίωση, αποτελούσαν “απλές σκέψεις” και όχι δεσμεύσεις του.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιμένουμε πως πρέπει η πολιτεία να δώσει ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα. Για το λόγο αυτό και μολονότι διακρίνουμε τις σκοπιμότητες που η σημερινή πρόταση φέρει, θα εξετάσουμε σοβαρά το περιεχόμενό της και θα επιδιώξουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας ουσιαστικής πρότασης νόμου που να απαντάει στις πραγματικές ανάγκες των κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων.