Δεκατρία χρόνια κλείνουν φέτος από τον μαύρο Ιούλη του 2011 και την φονική έκρηξη στο Μαρί, που άφησε πίσω της 13 νεκρούς και μεγάλες υλικές καταστροφές. Τα μνημόσυνα, οι εκδηλώσεις τιμής και η ημέρα μνήμης δεν αποτελούν συγχωροχάρτι.

Η τραγωδία στο Μαρί απέδειξε ότι οι παθογένειες αυτού του κράτους μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες τραγωδίες και καταστροφές.

Η εξεταστική επιτροπή Πολυβίου, τότε, εντόπισε ακόμη και τα βαθύτερα αίτια της καταστροφής που αφορούν τα τεράστια ελλείματα στο κράτος δικαίου και την χρηστή διοίκηση, αλλά αυτά δεν εξετάστηκαν ποτέ, και όπως σε κάθε παρόμοια περίπτωση κλείστηκε και αυτό το πόρισμα στα συρτάρια.

Από αυτή την εμπειρία και από άλλες που ακολούθησαν ως Κίνημα Οικολόγων καταλήξαμε να καταθέσουμε πρόταση για υποχρεωτική υιοθέτηση και   εφαρμογή των πορισμάτων των ερευνητικών επιτροπών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους οικείους των θυμάτων της έκρηξης του Μαρί. Υπόσχεσή μας είναι πως δεν θα σταματήσουμε να θυμόμαστε την καταστροφή, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να ζητούμε στήριξη των συγγενών των θυμάτων.

Και κυρίως δεν θα σταματήσουμε ποτέ να απαιτούμε να αλλάξουν τα κακώς έχοντα σε αυτόν τον τόπο.