Η Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων εκφράζει την αγανάκτησή της για τις διαπιστώσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με τις συνθήκες παραμονής ασυνόδευτων ανηλίκων στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα».
Είναι αδιανόητο, σε ένα κράτος που δηλώνει ευρωπαϊκό και πολιτισμένο, παιδιά να παραμένουν για τρεις και πλέον μήνες σε συνθήκες περιορισμού, σε ένα κλειστό κέντρο, τη στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες και υπάρχουν διαθέσιμες δομές για την απομάκρυνσή τους. Η μη μετακίνησή τους, μάλιστα, αποδίδεται σε διοικητικές αποφάσεις χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών.
Οι ανήλικοι δεν είναι αριθμοί στα στατιστικά. Είναι παιδιά, με ανάγκες, δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Η παρατεταμένη παραμονή τους στο Πουρνάρα συνιστά θεσμική αδιαφορία και ηθική αποτυχία.
Η ΓΥΚΟ στέκεται διαχρονικά υπέρ της προστασίας των παιδιών, των ευάλωτων ομάδων και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η περίπτωση του Πουρνάρα δεν είναι απλώς μια διοικητική δυσλειτουργία· είναι ένα καμπανάκι για όλη την κοινωνία. Οι εικόνες εγκλεισμένων παιδιών δεν μπορούν να γίνουν κανονικότητα.
Καλούμε:
  • Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να προχωρήσει άμεσα στη μεταφορά των ανηλίκων σε κατάλληλες δομές.
  • Τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να διασφαλίσουν την άμεση πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, όπως ορίζει η νομοθεσία.
  • Τη βελτίωση των διαδικασιών συντονισμού και συνεργασίας για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.
Η παιδική ηλικία δεν αντέχει αναμονές. Δεν συγχωρεί παραλείψεις. Δεν επιτρέπεται να τεμαχίζεται ανάμεσα σε υπηρεσίες.
Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων