Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι παρά τα όποια παρατράγουδα, η δημοσιοποίηση των δηλώσεων των περιουσιακών στοιχείων των αξιωματούχων του κράτους, είναι μια εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση.

Με τη διαφάνεια -έστω και μερική- έχουν αναδειχθεί τα μειονεκτήματα μιας νομοθεσίας που ισχύει για πολλά χρόνια. Όσοι κατακρίνουν τους αρχηγούς ή τους βουλευτές για την ποιότητα και την ευκρίνεια των στοιχείων που καταθέτουν, πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι αυτή η ιστορία συνεχίζεται από το 2003, χωρίς να το ξέρει κανένας.

Με τη διαφάνεια, φάνηκε το πρόβλημα και τώρα αναδεικνύεται η ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις. Όχι όμως σε πισωγυρίσματα.

Πρέπει να επεκταθεί η διαφάνεια στις/στους συζύγους και τα παιδιά των πολιτικών. Πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί ότι υπάρχουν διαδικασίες για έλεγχο των στοιχείων από ανεξάρτητους ερευνητές. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίος ο διαχρονικός έλεγχος, το πραγματικό “πόθεν έσχες”. Τέλος, πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο και περιουσιακά στοιχεία και δεσμεύσεις των υπουργών πχ εγγυήσεις δανείων, καταθέσεις σε fund κοκ.

Δεν συμφωνούμε με όσους εισηγούνται να περιοριστεί η διαδικασία ελέγχου. Οι ειρωνείες, ο σαρκασμός και η άδικη κριτική του κοινού είναι το λιγότερο κακό στην Δημοκρατία.