Δηλώσεις βουλευτή Λευκωσίας, κ. Γιώργου Περδίκη, προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τα κοινωνικά επιδόματα.

Υπάρχει μια στρέβλωση στη νομοθεσία για τα επιδόματα αναπηρίας, ανεργίας, μητρότητας κοκ, που λέει ότι όταν ο δικαιούχος είναι υπό κράτηση, στερείται αυτών των δικαιωμάτων.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που άτομο το οποίο είναι υπό κράτηση, τελικά δεν υπάρχει υπόθεση εναντίον του. Άρα αυτά τα επιδόματα που του έχουν στερηθεί πρέπει να του αποδοθούν. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει σχετική πρόνοια.

Υπάρχει περίπτωση άτομα τα οποία οδηγήθηκαν μετά από πολυήμερη μάλιστα κράτηση ενώπιον της δικαιοσύνης και το δικαστήριο αποφάσισε ότι ήταν αθώα. Δεν υπάρχει πρόνοια στην νομοθεσία που να προνοεί να τους καταβάλλονται τα επιδόματα, έστω και καθυστερημένα.

Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε σήμερα με την πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ούτως ώστε άτομα τα οποία είναι υπό κράτηση να μην στερούνται ουσιαστικά τα επιδόματα κοινωνικής συνοχής που δικαιούνται.

Δεν παύει κάποιος να δικαιούται επίδομα μητρότητας ή ανεργίας επειδή βρίσκεται για λίγες μέρες ή εβδομάδες υπό κράτηση και ας μην ξεχνάμε τη βασική αρχή του Κυπριακού Δικαίου ότι κανείς δεν είναι ένοχος, μέχρις ότου αποδειχθεί στο δικαστήριο.