Καλαντάρι Ιανουαρίου

24 Ιανουαρίου – Μετά από πολλές ενέργειες και επισκέψεις της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μαζί με το Τμήμα Περιβάλλοντος στην κοινότητα Φοινιού, για αγωγό που εκβάλλει λύματα από καθαριστήριο μέσα σε φρεάτιο επί της οδού Καλλάτου, το Τμήμα Περιβάλλοντος έκδωσε  εξώδικο στους ιδιοκτήτες του καθαριστηρίου 1500 ευρώ και επέβαλε διάφορες ρυθμίσεις που πρέπει να ακολουθούν από εδώ και πέρα. Συγχαρητήρια είχαμε από τον Κοινοτάρχη Φοινιού.

Καλαντάρι Φεβρουαρίου

2 Φεβρουαρίου – Μετά από καταγγελία που λάβαμε στις 31/1/22 για πολλά σκουπίδια στην περιοχή Άσπρου Ποταμού στην Πέγεια και μετά από επέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με επιστολές προς Έπαρχο Πάφου και Δήμαρχο Πέγειας, ο χώρος έχει αποκατασταθεί.

Καλαντάρι Μαρτίου

3 Μαρτίου –    Για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων σημαντικές τροπολογίες που αφορούν μεταξύ άλλων θέματα:

  • Διαφάνειας: Εισάξαμε πρόνοιες ώστε να είναι ανοικτές οι συνεδριάσεις δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων καθώς και των επαρχιακών οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με απομαγνητοφώνηση των συνεδριάσεων και ανάρτηση των πρακτικών στις οικίες ιστοσελίδες.
  • Περιβάλλοντος: Πετύχαμε την προσθήκη ένας νέου τομέα αρμοδιοτήτων των δήμων, ξεχωριστό από τους υπόλοιπους, ο οποίος θα αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα θα παρέχεται νέα αρμοδιότητα στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συντάσσουν Πρωτόκολλα Διαχείρισης του Αστικού Πρασίνου για ενιαία εφαρμογή τους από τους Δήμους.
  • Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Καταστήσαμε δωρεάν τη στάθμευση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε δημοτικούς χώρους στάθμευσης (που δεν ελέγχονται με σύστημα εισόδου – εξόδου – μπάρα).
  • Δήμου Ακάμα: Έγινε κατορθωτή η ένταξη κοινοτήτων της Λαόνας / Ακάμα στο Δήμο Δυτικής Πάφου (Δήμος Ακάμα) με σκοπό την καλύτερη και πιο σωστή προστασία του Ακάμα. Επίσης, οι δημαρχούμενες πια κοινότητες θα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες εξέλιξης και αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του δήμου.

4 Μαρτίου –    Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας συμμετείχε στην εκστρατεία για συγκέντρωση βοήθειας στον Ουκρανικό λαό και παρέδωσε όλα τα τρόφιμα που είχε μαζέψει μετά από έκκληση προς τα μέλη και φίλους του Κινήματος, στο Δήμο Στροβόλου.

8 Μαρτίου –    Μετά από καταγγελία που έλαβε η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας για κοπή κυπαρισσιών μέσα στο προαύλιο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Στροβόλου έγιναν ενέργειες και όταν διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν οι σχετικές άδειες, σταμάτησε η περαιτέρω κοπή των δέντρων και κατασχέθηκαν τα ξύλα από το Τμήμα Δασών.

30 Μαρτίου – Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας στις 26 Ιανουαρίου 2022 εξέτασε καταγγελία για απόρριψη σκουπιδιών και μπάζων στην οδό Κοπεγχάγης στον Δήμο Λακατάμιας. Δόθηκε εκτενής δημοσιότητα και έγιναν πολλές επιτόπου επισκέψεις για εβδομάδες διότι το περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα μεγάλο ανεξέλεγκτο σκουπιδότοπο.  Τελικά επιβλήθηκαν εξώδικα σε δύο άτομα και καθαρίστηκε ο χώρος από συνεργείο του Δήμου Λακατάμιας.

Μάρτιος –       Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας μετά από καταγγελία που δέχθηκε για κοπή μεγάλου πεύκου στο Καϊμακλί χωρίς σχετική άδεια, έδρασε άμεσα με αποτέλεσμα την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών. Το άτομο που παρανόμησε κλήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο των €500.

Καλαντάρι Μαΐου

2 Μαΐου –           Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας έλαβε καταγγελίες πολιτών για να εξετάσει την περίπτωση σχεδιαζόμενης εκκοπής αριθμού δέντρων (τέσσερα κυπαρίσσια, τέσσερις στερκούλιες, κιτρομηλιές κλπ) στην οδό Θερίσσου και Δοσιθέου στο Λυκαβητό. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες πετύχαμε να σωθούν τα περισσότερα δέντρα.

17 Μαΐου –         Ενσωματώνεται ομόφωνα στον Περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμο του 2022, η πρόταση του βουλευτή κ. Σταύρου Παπαδούρη, για προσθήκη εκπροσώπου των καταναλωτών, στη διαχειριστική επιτροπή για το Ταμείο ΑΠΕ.

17 Μαΐου –         Ενσωματώνεται ομόφωνα στον Περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμο του 2022, η πρόταση του βουλευτή κ. Σταύρου Παπαδούρη, για προσθήκη εσόδων από την αγορά αέριων ρύπων, στο Ταμείο ΑΠΕ.

23 Μαΐου –         Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας στις 23/11/21 έλαβε καταγγελία από κατοίκους της περιοχής, για λειτουργία βαφείου εντός κατοικημένης περιοχής, στην οδό Ιλισίων στην Λακατάμια. Σύμφωνα με την καταγγελία, το βαφείο είχε επεκταθεί επί του πεζοδρομίου προκαλώντας προβλήματα οχληρίας και ρύπανσης. Μετά από επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε στις 26/1/22 από επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος έγιναν συστάσεις στον Φορέα Εκμετάλλευσης καθώς και γραπτές οδηγίες για άμεσα τερματισμό της αποθήκευσης αποβλήτων από πλαστικό και διάθεση των συγκεντρωμένων αποβλήτων σε κατάλληλους αποδέκτες. Σύμφωνα με επιτόπου έρευνα από τον Δημοτικό Σύμβουλο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Λ. Δημητρίου, υπήρξε συμμόρφωση με τις οδηγίες του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Καλαντάρι Ιουνίου

26 Ιουνίου –       Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας στις 02/06/22 έλαβε καταγγελία για ακαθαρσίες και ψηλά ξηρά χόρτα σε δημόσιο πάρκο στην οδό Αποστόλου Πέτρου στο Στρόβολο. Μετά τις ενέργειες μας ο Δήμος καθάρισε το χώρο του πάρκου.

Καλαντάρι Ιουλίου

11 Ιουλίου –       Ενσωματώνονται ομόφωνα στον Περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμο του 2021, οι τροποποιήσεις που πρότεινε ο βουλευτής κ. Σταύρος Παπαδούρης, που αφορούσαν την προστασία των εγγυητών και των συνδεδεμένων προσώπων των δανειοληπτών, ώστε να μην παραχωρούνται τα προσωπικά και περιουσιακά τους στοιχεία στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

14 Ιουλίου –       Εγκρίνεται ομόφωνα στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η Πρόταση Νόμου του βουλευτή κ. Σταύρου Παπαδούρη για τον περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμο και για τον Περί Οδών και Οικοδομών ώστε να μπορεί ακίνητη ιδιοκτησία να προστεθεί σε αναδιάρθρωση, ανεξάρτητα εάν έχει οικοδομικές παρατυπίες.

14 Ιουλίου –       Εγκρίνεται ομόφωνα στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η Τροπολογία του βουλευτή κ. Σταύρου Παπαδούρη για τον Περί Διακίνησης Ποδηλάτων Νόμο που αφορά χρήση φωσφορούχου διακριτικού για τους οδηγούς ηλεκτρικού σκούτερ.

14 Ιουλίου –       Εγκρίνεται ομόφωνα στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων το Ψήφισμα των Οικολόγων για το Κουρδικό.

25 Ιουλίου –       Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας στις 16/06/22 έλαβε καταγγελία για λειτουργία βαφείου αυτοκινήτων εντός κατοικημένης περιοχής στην Κοινότητα Ανάγυιας. Μετά από ενέργειες μας, η βιοτεχνία βαφής αυτοκινήτων που προκαλούσε οχληρία και ρύπανση μετακινήθηκε από την κατοικημένη περιοχή.

27 Ιουλίου –       Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας στις 14/06/22 έλαβε καταγγελία για την άθλια κατάσταση που παρουσιάζει ο κυκλικός κόμβος παρά το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Μετά από ενέργειες μας επιτέλους έγιναν εργασίες καθαρισμού από τα χόρτα. Θα επιμένουμε να γίνει τοπιοτέχνιση.

28 Ιουλίου –       Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας στις 27/07/22 έλαβε καταγγελία για σκουπίδια σε οικόπεδο εντός των δημοτικών ορίων Έγκωμης. Μετά από ενέργειες μας, ο Δήμος Έγκωμης ανταποκρίθηκε άμεσα και καθάρισε το τεμάχιο.

28 Ιουλίου –       Ο δημοτικός σύμβουλος Λακατάμιας κ. Λοΐζος Δημητρίου στις 18/07/22 εντόπισε ότι παρά το πάρκο τροχοπεδιλισμού κοντά στον πεζόδρομο δεν υπήρχαν αρκετοί χώροι στάθμευσης αναπήρων. Μετά από ενέργειες του, πληροφορηθήκαμε ότι θα κατασκευαστεί επιπλέον ένας χώρος στάθμευσης αναπήρων.

Καλαντάρι Αυγούστου

1 Αυγούστου –    Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας στις 18/07/22 έλαβε καταγγελία πως οι χώροι πρασίνου εντός και πέριξ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι σε άθλια κατάσταση. Μετά την καταγγελία έγιναν εργασίες περιποίησης των κήπων από ιδιωτικά συνεργεία.

2 Αυγούστου –    Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας στις 2/8/22 συμμετείχε σε σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των κατοίκων Μιτσερού για το ασφαλτικό εργοστάσιο. Οι εργασίες έναρξης κατασκευής του εργοστασίου σταμάτησαν.

3 Αυγούστου –   Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού για οχληρία από καλάθους σκουπιδιών στην οδό Ανδρέα Δημητρίου, συνεργείο του Δήμου Λεμεσού πραγματοποίησε καθαρισμό της περιοχής.

9 Αυγούστου –   Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας στις 19/07/22 έλαβε καταγγελία για οχληρία από τον εξαερισμό φουγάρων του υποκαταστήματος του Ζορπά στην οδό 28ης Οκτωβρίου στην Έγκωμη. Έγιναν ενέργειες από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Έγκωμης και σταμάτησε η οχληρία.

10 Αυγούστου – Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας στις 10/8/22 συμμετείχε στην εκδήλωση αντίδρασης των κατοίκων κατόπιν πληροφοριών για ενέργειες της εταιρείας, που φαίνεται να επανέρχεται με την πρόθεση της για κατασκευή πρατηρίου καυσίμων κοντά στο σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας. Η εταιρεία πετρελαιοειδών τελικά απέσυρε το αίτημα της για την κατασκευή του πρατηρίου.

10 Αυγούστου – Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας στις 29/6/22 έλαβε καταγγελία, για αντιαισθητικές καταστάσεις σε σημεία των ενετικών τειχών της Λευκωσίας. Ο Δήμος Λευκωσίας μας ενημέρωσε ότι προχώρησε στον καθαρισμό του χώρου καθώς και στο κόψιμο της άγριας βλάστησης και την απομάκρυνση των διάφορων υλικών που άφησαν οι εργολάβοι που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει τον χώρο.

10 Αυγούστου – Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας στις 03/02/22 έλαβε καταγγελία, για καύση παλέτων που περιείχαν βερνίκια και γόμες, μέσα σε τζάκι στην οδό Αθηνών στην Παλουριώτισσα. Η υγειονομική υπηρεσία του Δήμου Λευκωσίας έκανε συστάσεις στον ιδιοκτήτη της οικίας όπου και υπήρξε συμμόρφωση.

11 Αυγούστου – Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας στις 28/7/22 έλαβε καταγγελία, για ακαθαρσίες και ψηλά ξηρά χόρτα σε δημόσιο πάρκο στην οδό Αγίου Δομετίου στο Στρόβολο. Μετά τις ενέργειες μας ο Δήμος καθάρισε το χώρο του πάρκου.

29 Αυγούστου – Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού στο ράδιο Πολίτης, καθαρίστηκε η περιοχή στον δρόμο Λεμεσού – Τροόδους από σκουπίδια και μπάζα.

Καλαντάρι Σεπτεμβρίου

29 Σεπτεμβρίου – Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ που κατέθεσε η Βουλεύτρια κα. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Καλαντάρι Οκτωβρίου

5 Οκτωβρίου –   Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας στις 30/09/22 έλαβε καταγγελία, για κοπή τεσσάρων δέντρων μεταξύ των οδών Σκιάθου και γωνία Καντάρας στο Στρόβολο. Μετά τις ενέργειες μας αποτρέψαμε το κόψιμο των δέντρων.

6 Οκτωβρίου –   Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας στις 28/09/22 έλαβε καταγγελία για σκουπίδια στην περιοχή του πάρκου στην οδό Εδέσσης, πάροδος λεωφόρου Αρμενίας. Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Στροβόλου καθάρισε το χώρο του πάρκου μετά από διαβήματα μας.

Καλαντάρι Νοεμβρίου

10 Νοεμβρίου –     Με πρωτοβουλία του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Σταύρου Παπαδούρη οδηγήθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής για την επιπλέον αναστολή εκποιήσεων για την περίοδο Οκτωβρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023 και υπερψηφίστηκε.

18 Νοεμβρίου –     Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας στις 09/11/22 έλαβε καταγγελία από κάτοικο της κοινότητας Παλαιομετόχου για σπατάλη νερού στις οδούς Χίου, Ανδρούτσου και Γιώργου Σεφέρη. Μετά από ενέργειες μας το πρόβλημα έχει επιλυθεί.