Με μεγάλη μας απογοήτευση το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την Τετάρτη 06 Ιουλίου υπερψήφισε το Taxonomy για τις βιώσιμες δραστηριότητες δηλαδή τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και στην πυρηνική ενέργεια ως «πράσινες» επενδύσεις.

Θεωρούμε πως η αναφορά σε πράσινη ενέργεια για το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια είναι παραπλανητική και οδηγεί σε στοχευμένη παραπληροφόρηση ενώ θα επηρεάσει και θα καθυστερήσει την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια μας για την απόφαση του κοινοβουλίου καθώς θα αυξηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο. Η δε απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο στέλνει τις χώρες της ΕΕ στο πλέον ρυπογόνο και καταστροφικό σχιστολιθικής παραγωγής αμερικανικό αέριο. Η κλιματική αλλαγή μας κρούει τον κώδωνα κινδύνου γι’ αυτό θα έπρεπε να εντάξουμε στο ενεργειακό μας ισοζύγιο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να απεξαρτηθούμε πλήρως από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων.