Από την πρώτη στιγμή – πριν από πολλά χρόνια – ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε τοποθετηθεί έντονα κατά των σχεδίων για ανέγερση νέου μεγάρου της Βουλής πάνω στις αρχαιότητες στο λόφο της ΠΑΣΥΔΥ στη Λευκωσία.

Η περίφημη συνύπαρξη του νέου μεγάρου με τις αρχαιότητες, καθώς και ο ξεπερασμένος σχεδιασμός (αφού τα σχέδια έγιναν πριν από δεκαετίες) ανεβάζουν το κόστος της κατασκευής.

Λαμβάνοντας υπόψη σημερινά δημοσιεύματα (Φιλελεύθερος) για προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής για μείωση του κόστους δηλώνουμε ότι θεωρούμε εντελώς αχρείαστη τη διαδικασία προσπάθειας μείωσης του κόστους του έργου με σκοπό την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ως επίσης και την απασχόληση του Τμήματος Δημοσίων Έργων για να διερευνήσει πως και γιατί προέκυψε η τεράστια απόκλιση μεταξύ προσφορών και εκτιμώμενου κόστους ανέγερσης του νέου μεγάρου της Βουλής. 

Το κράτος οφείλει να επικεντρωθεί στην επίλυση σειράς κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν καθημερινά και που είναι πολύ πιο επιτακτική ως ανάγκη η αντιμετώπισή τους, παρά η διασφάλιση όποιας «άνεσης» και πολυτέλειας για τους βουλευτές!

Όλα αυτά τα εκατομμύρια που θα ξοδεύονταν για το νέο κτήριο της Βουλής, είναι η εισήγηση μας να διατεθούν προς ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και για  οικολογικά έργα βιώσιμης ανάπτυξης.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η συνέχιση στην υλοποίηση των σχεδιασμών για ανέγερση του Μεγάρου της Βουλής στο λόφο της ΠΑΣΥΔΥ αποτελεί προσβολή στο λαό και τον πολιτισμό, αφού δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το κτίριο θα κτιστεί πάνω στα αρχαία.

Καλούμε τους αρμόδιους και πιο συγκεκριμένα τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη να ακυρώσει διαπαντός τον διαγωνισμό και να αξιοποιούσουν τα εκατομμύρια που εξοικονομούνται για τον απλό λαό, την κοινωνία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.