Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 9η μέρα, και τα χαράματα σήμερα ξυπνήσαμε όλοι με τον τρόμο του πυρηνικού ολέθρου. Η είδηση πως ο Ρωσικός στρατός βομβάρδισε τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, μας υπενθύμισε τον τρόμο που πέρασε όλη η Ευρώπη μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ, τον Απρίλη του 1986, πάλι στην Ουκρανία. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν έχει προκύψει διαρροή ραδιενέργειας, δεν μπορούμε παρά να είμαστε όλοι ακόμη ανήσυχοι.

Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία μόλις μας έχει αναδείξει μια ακόμη άκρως επικίνδυνη διάσταση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού. Ένα πυρηνικό καταστροφικό ατύχημα μπορεί να προκληθεί και ως αποτέλεσμα εχθροπραξιών και όχι μόνο από φυσικές αιτίες, όπως σεισμό ή πλημμύρα, ή τεχνικούς λόγους, όπως υπερθέρμανση του αντιδραστήρα.

Ας ελπίσουμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα με όσο το δυνατό μικρότερο ανθρώπινο κόστος και ότι ο πυρηνικός όλεθρος θα αποφευχθεί.

Συνάμα, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε ξανά τη θέση μας για αποπυρηνικοποίηση στην περιοχή μας και όχι μόνο. Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να ενταθούν οι διπλωματικές πιέσεις για ακύρωση των προθέσεων της Τουρκίας για δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου, απέναντι από την Κερύνεια.