Δηλώσεις βουλευτή Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη, προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα στα οικονομικά του κράτους που έχει να κάνει με τα χρωστούμενα, με χρέη τα οποία δεν πληρώνονται και μάλιστα πολλά από αυτά τα χρέη παραμένουν στο παθητικό του κράτους για χρόνια.

Το 2014 δημιουργήθηκε μια τεχνική επιτροπή για τη διαγραφή οφειλών και χρεών προς το κράτος, η οποία μας παρουσίασε πριν λίγο καιρό ένα λογαριασμό σύμφωνα με τον οποίο έγινε διαγραφή 64 εκατομμυρίων μόνο το 2015.
Τα περισσότερα από αυτά τα εκατομμύρια είναι χρέη των Υδατοπρομηθειών προς το τμήμα Υδάτων, αλλά υπάρχουν και ορισμένα από αυτά τα εκατομμύρια που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μας, για παράδειγμα αποδεικνύεται ότι το κράτος ουσιαστικά διέγραψε οφειλές της τάξης των 500 χιλιάδων ευρώ από δύο θυγατρικές εταιρείες της εταιρείας που διαχειρίζεται τα Κυπριακά αεροδρόμια, για λόγους που εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε κατανοήσει.

Εμείς θεωρούμε ότι έγινε αδικαιολόγητα αυτή η διαγραφή, ότι το κράτος μπορούσε να διεκδικήσει αυτά τα ποσά και αποφάσισε για πολιτικούς λόγους να προχωρήσει στη διαγραφή. Υπάρχει επίσης, ένα μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με την ασφάλεια των υλικών και τον έλεγχο των αποθηκών του κράτους, όπως το ήγειρε σήμερα και η κ. Άννα Χριστοφόρου, που είναι η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου. Ουσιαστικά ισχυρίστηκε, ότι δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος των υλικών και της διαχείρισης των αποθηκών του κράτους και ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, πολύ πιο μεγάλο από αυτό που παρουσιάζεται, από κλοπές και από απώλειες υλικών του κράτους. Σημειώνω ότι από τις διαγραφές προκύπτει ότι ένα ποσό γύρω στις 100 χιλιάδες ευρώ διεγράφησαν από τις οφειλές και τα χρέη του κράτους λόγω κλοπών και απωλειών κατά το 2015.

Το τρίτο και τελευταίο ζήτημα που πολύ σωστά τέθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή έχει να κάνει με τη διαδικασία διαγραφής χρεών που έχουν να κάνουν με το φόρο εισοδήματος και με το ΦΠΑ. Αυτά τα χρέη αυτή τη στιγμή διαγράφονται με πολιτική απόφαση και είναι απόλυτη και άμεση ανάγκη να αλλάξει αυτή η διαδικασία με νομοθετική ρύθμιση και να είναι αρμόδια και για τη διαγραφή χρεών από το φόρο εισοδήματος, από το ΦΠΑ και άλλες φορολογίες, να περνά και αυτή η διαδικασία από την τεχνική επιτροπή που περιλαμβάνει μόνο τεχνοκράτες και κατά την άποψή μας μπορούν να κάνουν πιο αξιόπιστο έλεγχο απ’ ότι οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Να μην υπάρχουν δηλαδή πολιτικά κριτήρια στη διαγραφή χρεών προς το κράτος.