Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα κατά της χρήσης της πλαστικής σακούλας, το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο της καταναλωτικής κοινωνίας, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν συμμετέχοντας στην επίτευξη του εθνικού μας στόχου για μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Ο κάθε ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί  περίπου 176 σακούλες το χρόνο. Από τις συνολικά 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται σήμερα ετησίως στην ΕΕ, 8 δισεκατομμύρια καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον, με καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα. Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η συνολική παραγωγή πλαστικών στην Ευρώπη μπορεί να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, εάν η κατανάλωση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.

Από μελέτες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί, επίσης, ότι 100 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού ρυπαίνουν τις θάλασσες μας και αποτελούν το 90% της θαλάσσιας ρύπανσης με όλες τις συνέπειες που μπορεί αυτό να προκαλεί. Επιπλέον, ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις πλαστικές σακούλες, ενώ απειλούνται 267 είδη θαλάσσιων οργανισμών από την κατάποση πλαστικών σακουλιών. Σε πολλές χώρες έχει περιοριστεί νομοθετικά η χρήση της πλαστικής σακούλας και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

Το Κίνημα Οικολόγων έχει προωθήσει επανειλημμένα προτάσεις νόμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που στόχο είχαν τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, από το 2003. Δύο φορές οι προτάσεις αυτές καταψηφίστηκαν από την πλειοψηφία, ενώ μια πρόταση των Οικολόγων βρίσκεται από το 2005 ενώπιον της Βουλής. Σήμερα, μετά την πρόσφατη σχετική οδηγία που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται μέσα στο 2016 να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο καιρός περνά και η κυβέρνηση αργοπορεί.

Η δράση της «Ώρας της Γης», η οποία έχει ξεκινήσει το Μάρτιο του 2016, έχει ως εθνικό μας στόχο, τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλα, για να δοθεί ένα ηχηρό το μήνυμα από τους πολίτες στο κράτος, ότι χρειαζόμαστε αλλαγή νομοθεσίας και προπάντων  αλλαγή νοοτροπίας. Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων -Συνεργαςία Πολιτών συγκεντρώνουμε υπογραφές για να τις παραδώσουμε στον πρόεδρο της Βουλής για να προωθηθει η πρόταση νομου για την μείωση της πλαστικής σακκούλας.

O καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει σ’ αυτή την αλλαγή νοοτροπίας και να συμβάλει στη διάσωση του περιβάλλοντος υπογράφοντας στο:

https://secure.avaaz.org/el/petition/Proedro_tis_Voylis_Apagoreysi_tis_plastikis_sakoylas_Cyprus_free_from_plastic_carrier_bags/?sdUSUhb

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, έχουν ήδη γίνει νομοθεσίες για να προχωρήσει ο περιορισμός της χρήσης της πλαστικής σακούλα, καθώς επίσης και σε διάφορες χώρες έχει εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής τιμολόγησης, ούτως ώστε ο πολίτης να σταματήσει την υπερβολική χρήση της.

Για ένα κόσμο χωρίς πλαστικές σακούλες, για ένα πράσινο κόσμο!