Ο Ακιντζί επιβεβαιώνει τις υποψίες  ότι για τρία χρόνια η κυβέρνηση πάγωσε το ερευνητικό πρόγραμμα για το φυσικό αέριο λόγω των διαπραγματεύσεων.  

Στη συνέντευξη του στο αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα ο κατοχικός ηγέτης κ. Ακιντζί αναφέρεται σε μια κατ ιδίαν συνομιλία του με τον κ. Αναστασιάδη το 2015. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας σύμφωνα με τον κ.  Ακίντζι ο πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να ομολόγησε  ότι για χάρη των συνομιλιών έδιωξε την πλατφόρμα εξόρυξης και διαβεβαίωσε  τον Ακιντζί ότι δεν θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις για χάρη των συνομιλιών. 

Περιμένουμε την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη πριν καταλήξουμε να θεωρούμε τη δήλωση του κατοχικού ηγέτη ως επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η κυβέρνηση ανέβαλλε για τρία χρόνια τις γεωτρήσεις, επικαλουμένη τη πτώση των τιμών στις διεθνείς αγορές λες και επρόκειτο να βγούμε στις αγορές αύριο, για χάρη των συνομιλιών.  

Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μπορεί να διαψεύσει πειστικά τον Ακιντζί.  Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί στη δύσκολη θέση πώς να δικαιολογήσει τη σημερινή του στάση έναντι της απαίτησης των Τούρκων για διακοπή των γεωτρήσεων η την συμφωνημένη συν διαχείριση. 

Αν ο Ακιντζί έχει δίκαιο μπορεί να δικαιολογηθεί έτσι και η αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει τη διεθνή κοινότητα για τις ευθύνες των Τούρκων για το ναυάγιο των συνομιλιών αλλά και για τις ευθύνες της μη επανέναρξης των συνομιλιών.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν μας εκπλήσσει η πληροφορία ότι η έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής δεν επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία για το ναυάγιο στο Γκράν Μοντάνα σύμφωνα με το σημερινό άρθρο της εφημερίδας Φιλελεύθερος.