Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι τα λάθη του παρελθόντος θα τα πληρώσουμε το 2020 γιατί φαίνεται δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους για την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι μέσα από τα προγράμματα των ΑΠΕ δεν υπάρχει σωστή στόχευση.
 
«Αντί να στοχεύουμε στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνω σε στέγες επιχορηγείται η καταστροφή γόνιμης και περιβαλλοντικά ευαίσθητης γης για την κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα απαγορεύει την χρηματοδότηση της καινούργιων ιδεών και προτάσεων στις ΑΠΕ «και έχει και ένα οξύμωρο σχήμα να επιχορηγεί την εγκατάσταση φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα την ίδια ώρα που δεν επιχορηγούνται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα» και «είναι μόνο για τους αριστοκράτες που αντέχουν σήμερα να αγοράσουν ένα ακριβό ηλεκτρικό αυτοκίνητο».
 
Ο κ. Περδίκης είπε ότι «τέτοιου είδους πολιτικές είναι αντιπεριβαλλοντικές και αντικοινωνικές και οδηγούν στην επιβολή βαρύτατου προστίμου κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ΕΕ», προσθέτοντας ότι «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει όραμα στην εισαγωγή ΑΠΕ»
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος του ενδεχόμενου προστίμου, ο κ. Περδίκης είπε ότι τα θέματα που αφορούν ενέργεια μετά το 2020 θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή η ευρωπαϊκή πολιτική, προσθέτοντας ότι «σίγουρα θα είμαστε σε παράβαση στο θέμα των εναλλακτικών καυσίμων στην μετακίνηση» γιατί δεν υπάρχουν πραγματικά γενναιόδωρα προγράμματα για την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στα αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά.
 
Και δεν έχουμε και το πλεονέκτημα που έχουν άλλες χώρες της ΕΕ που μπορούν να διοχετεύσουν ΑΠΕ σε ηλεκτροκίνητα τρένα και να καλύψουν τους υψηλούς στόχους της ΕΕ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στις μεταφορές χρησιμοποιούνται ακριβά εισαγώμενα καύσιμα που έχουν μέσα βιοκαύσιμα, τα οποία δεν παράγουμε στην Κύπρο γιατί η Κυβέρνηση κατάφερε, όπως είπε, να κλείσει τις βιομηχανίες που είχαμε στην Κύπρο.
 
Ανέφερε ότι εξάγονται τα τηγανέλαια στην Ελλάδα και επανεισάγονται στην Κύπρο ως βιοκαύσιμα και αυτό σημαίνει πως αν προσπαθήσουμε να πιάσουμε τους στόχους αναμένεται σοβαρή αύξηση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου για να μπουν αυτά τα βιοκαύσιμα στην βενζίνη και στο πετρέλαιο.