Με το πέρας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο κ. Γιώργος Περδίκης προέβη σήμερα σε δηλώσεις αναφορικά με την πρόταση νόμου για κατάργηση του ετήσιου τέλους εγγεγραμμένων εταιρειών ύψους 350 ευρώ το οποίο επιβάλλεται σε όλες τις εταιρείες από το 2011, ως τάχα μέτρο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Το μέτρο αυτό αποτελούσε και μνημονική υποχρέωση (άρθρο 1.26 του Μνημονίου Συναντίληψης το οποίο υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Το 2017 η Κυπριακή Δημοκρατία εξήλθε του Μνημονίου. Το μέτρο παραμένει και αποφέρει πάνω από 40 εκ ευρώ το χρόνο έσοδα στο κράτος, εξ ’ου και η πρόθεση της κυβέρνησης να μην το καταργήσει.

Η κυβέρνηση όμως αδυνατεί να αντιληφθεί ότι οι μικρές επιχειρήσεις, ο πυρήνας της οικονομίας μας, αντιμετωπίζουν ακόμα δυσκολίες επιβίωσης και ανταπόκρισης στην «έκτακτη» φορολογία των 350 ευρώ.

Για σκοπούς διευκόλυνσης των εταιρειών αυτών το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ετοιμάζει ήδη πρόταση νόμου που να επιτρέπει στις εταιρείες αυτές να ενταχθούν σε πρόγραμμα πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθ’ ομοίωση του προγράμματος που έχει θεσμοθετηθεί και που εφαρμόζεται με σχετική επιτυχία, για ανάλογες οφειλές προς τον Έφορο Φορολογίες και τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.