«Έχουμε τελειώσει σήμερα τη συζήτηση για τη σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφθοράς και δηλώνω ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει υποβάλει τροπολογία για να περιβληθεί η αρχή με ανακριτικές εξουσίες που επιτρέπουν την αποτελεσματική διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν και άλλες αρχές που έχουν αυτή την εξουσία, όπως είναι το τελωνείο, και όπως είναι η αρχή διερεύνησης παραπόνων για την Αστυνομία.

Είναι πολύ σημαντικό να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών η οποία διεκδικεί μια αρχή που πραγματικά να πατάξει τη διαφθορά. Εμείς θα προωθήσουμε αυτή τη τροπολογία και ελπίζουμε να εγκριθεί στην ολομέλεια, όμως και να μην εγκριθεί στην ολομέλεια, εμείς ως Οικολόγοι θα έρθουμε με νέα πρόταση νόμου για να περιβάλουμε την αρχή με ανακριτικές εξουσίες.

Θεωρούμε ότι είναι το Α και το Ω για να μπορεί πραγματικά να καταπολεμηθεί η διαφθορά στον τόπο και πραγματικά να έχουμε το κράτος δικαίου το οποίο δικαιούμαστε ως Ευρωπαίοι πολίτες».

Βίντεο δηλωσεων: