Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι ο Ακιντζί πρέπει να αντιληφθεί ότι το περιστατικό με την απόφαση της Βουλής είναι άνευ σημασίας. Το σημαντικό τη δεδομένη στιγμή είναι να πετύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Αλλά για να είναι λειτουργική η λύση του Κυπριακού, ο κ. Ακιντζί πρέπει να εγκαταλείψει την απόφασή του για μικρά βέτο, δηλαδή να μην λάβει καμία απόφαση αν δεν συμφωνεί ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος στο οποιοδήποτε όργανο.

Αυτή δυστυχώς είναι η αντίληψη που έχουν οι Τουρκοκύπριοι για την πολιτική ισότητα, δεν είναι αριθμητική, αλλά είναι τέτοιου βαθμού που ουσιαστικά μπλοκάρει τα πάντα, δηλαδή θα είναι αποφασιστική η παρέμβαση των Τουρκοκυπρίων μέσα στη διοίκηση της χώρας, στην οποία ήδη είναι μειοψηφία. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το σύστημα δε θα είναι λειτουργικό και θα δημιουργήσει καινούρια προβλήματα, γι ‘αυτό καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να δώσουν συνέχεια στις διαπραγματεύσεις, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, πάντα όμως μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η παρέμβαση του Τσαβούσογλου, έχουμε την άποψη και εκτιμούμε ότι θα είναι καταλυτικά αρνητική στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, γι’ αυτό και πρέπει οπωσδήποτε το εθνικό συμβούλιο να συνέλθει και να σχεδιάσει τις περαιτέρω ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.