Η δημοσιοποίηση του πορίσματος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού είναι μια πράξη δημοκρατική την οποία εναγωνίως η κοινή γνώμη αποζητούσε, δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχουν εμφανώς ευθύνες για το ξεπούλημα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό το πόρισμα είναι στην ουσία μια έρευνα η οποία έχει τη δική της βαρύνουσα σημασία, ωστόσο οι 800 και πλέον σελίδες από τις οποίες αποτελείται εμπεριέχουν ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο από το 1985 μέχρι το 2013, όσο και από το 2013 μέχρι και το κλείσιμο του Συνεργατισμού.

Γνωρίζουμε ήδη ότι πολλά άτομα που κατείχαν θέσεις κλειδιά στον Συνεργατισμό αλλά και διετέλεσαν πρόεδροι σε τοπικές ΣΠΕ, φέρουν ευθύνες για θέματα αποφάσεων αλλά και για χειρισμό δανείων που έγιναν.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης δήλωσε τα εξής: «Είναι ένα πόρισμα που δεν μασά τα λόγια του, που έρχεται να επιβραβεύσει όσους απο εμάς αγωνίζονται για ενίσχυση των θεσμών ελέγχου. Το πόρισμα εκθέτει την παρούσα κυβέρνηση και αν ήμουν προσωπικά στην θέση του Υπουργού Οικονομικών θα έθετα την παραίτηση μου στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αν ήμουν ο Πρόεδρος θα την έκανα δεκτή. Εναπόκειται πάντως στην Κυπριακή Δημοκρατία να αποδείξει ότι εκεί που υπάρχουν θέματα ποινικών ευθυνών, αυτή η πολιτεία ότι μπορεί να τιμωρεί. Αναμένουμε από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τον Γενικό Εισαγγελέα να μελετήσει το υλικό αυτό, με την βοήθεια της ομάδας που έχει συσταθεί από τη Νομική Υπηρεσία, και να αποδοθούν ευθύνες το συντομότερο δυνατό.».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα μελετήσουμε το πολυσέλιδο έγγραφο για να μπορούμε να προβούμε σε επιμέρους αναλύσεις και θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της απόδοσης ευθυνών οι οποίες πρέπει να υπάρξουν, είτε αυτές είναι πολιτικές, είτε ποινικές.