Παγιώνεται ως πρόβλημα χωρίς λύση και οδηγείται προς Ταϊβανοποίηση το Κυπριακό – Η σύγκλιση Εθνικού Συμβουλίου είναι επιβεβλημένη

Ως ένα πρόβλημα του οποίου λύση δεν μπορεί να εξευρεθεί κινδυνεύει να εμπεδωθεί στη διεθνή κοινή γνώμη το Κυπριακό, με την Τουρκία να ενισχύει με κάθε τρόπο το επόμενο βήμα, δηλαδή την Ταϊβανοποίηση του.

Με την προκλητικότητα της Τουρκίας να συνεχίζεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και την πίεση των Τούρκων αξιωματούχων για διαμοιρασμό των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), αγνοώντας παντελώς ακόμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η όλη κατάσταση εξελίσσεται επικίνδυνα.

Η Μεγάλη Βρετανία μέσω της Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της, δίνει για ακόμα μια φορά στήριξη στην Τουρκία, καλώντας την ΚΔ να παρακαθίσει σε διάλογο με την Άγκυρα προς επίλυση των διαφορών στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι Βρετανοί κάμνουν σαν να μην καταλαβαίνουν το κυπριακό ή στηρίζουν την πρόταση για δικοινοτική επιτροπή διαχείρισης του φυσικού αερίου.

Με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων, η επανέναρξη των συνομιλιών θα ήταν μια αυτοχειρία και θα οδηγήσει είτε σε μια διευθέτηση όπως επιθυμεί η Τουρκία, είτε σε ακόμα ένα τέλμα. Ως εκ τούτου, υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί το κυπριακό ως ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχει λύση και ίσως να υπάρξει και η εισήγηση για αναζήτηση διευθέτησης άλλης μορφής (κάτι που έχει ήδη ακουστεί). Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας θεώρησης δεν θα απέχει και πολύ από το παράδειγμα της Ταϊβάν!

Οι κίνδυνοι αυτοί όχι μόνο θα έπρεπε να προβλεφθούν από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά και να προβληματίσουν ιδιαίτερα το Εθνικό Συμβούλιο.

Η κατάσταση ως έχει επιβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – και τον καλούμε για άλλη μια φορά να το πράξει – να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθούν οι προβληματισμοί αυτοί. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, έχει συνέλθει δυο φορές το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, ενώ στην Κύπρο το Εθνικό Συμβούλιο βρίσκεται σε πρόωρες καλοκαιρινές διακοπές.