Σ. Μπεκατώρου: Η μαρτυρία της για σεξουαλική κακοποίηση πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για έλεγχο σε όλα τα Αθλητικά Σωματεία και Αθλητικές Ομοσπονδίες

Η τολμηρή μαρτυρία της Ολυμπιονίκη και αθλήτριας ιστιοπλοΐας Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε στον χώρο του αθλητισμού, κινητοποίησε νέες μαρτυρίες  από άλλες αθλήτριες που βίωσαν αντίστοιχες εμπειρίες. Η μαρτυρία έχει σοκάρει τόσο την ελληνική όσο και την κυπριακή κοινωνία, αλλά φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις και ανά το παγκόσμιο. Η σεξουαλική βία δεν κάνει διακρίσεις. Ανιχνεύεται σε όλα τα φάσματα της κοινωνίας και αυτή τη φορά στο χώρο του αθλητισμού.

Τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στο χώρο του αθλητισμού, πρέπει να απασχολήσουν και την κυπριακή πολιτεία και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή για τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων. Συνήθως ο πρωταθλητισμός ξεκινά από πολύ νεαρή ηλικία, καθιστώντας τα πιθανά θύματα σε πολύ ευάλωτη θέση. Οι ώρες που αφιερώνονται για εξάσκηση είναι πάρα πολλές και συνήθως γίνονται χωρίς την παρουσία του/της κηδεμόνα.

Με μια μικρή έρευνα σε αθλητικά σωματεία, μπορεί κάποιος/α εύκολα να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος έλεγχος για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σε κάποιες περιπτώσεις, για την προσέγγιση από τους εκπαιδευτές/τριες, αλλά και για τα πτυχία που ενδεχομένως να χρειάζονται για να αναλαμβάνουν τον ρόλο που αναλαμβάνουν στη ζωή των αθλητών/τριών.  Να σημειωθεί ότι δεν υποχρεούνται να καταθέσουν πιστοποιητικό μη συμπερίληψης στο μητρώο για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον παιδιών και παιδικής πορνογραφίας, γεγονός που πρέπει να αλλάξει.

Μια γυναίκα – αθλήτρια σπάζοντας την δική της σιωπή, γίνεται η αιτία για να νιώσουν πολλά άλλα θύματα ότι δεν είναι μόνα τους. Αξίζει θαυμασμού για την τόλμη και τον δυναμισμό της. Εμείς αναμένουμε ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων, ότι με αφορμή την δική της μαρτυρία, θα ξεκινήσει ένας έλεγχος σε όλους τους χώρους αθλητισμού, ανοίγοντας ένα κοινωνικό διάλογο με τους ίδιους τους αθλητές και τις αθλήτριες για τρόπους προστασίας τους.