Επαναλειτουργούν σήμερα 9 σημεία διέλευσης μεταξύ της ελεύθερης και της κατεχόμενης Κύπρου μετά από 15 μήνες αυστηρών περιορισμών λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Η επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης αποτελεί θετική εξέλιξη. Η ελεύθερη διακίνηση αποτελεί βασική ελευθερία, και αποτελούσε πάγια θέση μας ότι η διακίνηση θα πρέπει, – εξαιρουμένων περιπτώσεων αδήριτης ανάγκης – να είναι ελεύθερη σε όλη την Κύπρο.

Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων που ήταν ανοικτά πριν την εμφάνιση της πανδημίας θα διευκολύνει δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας. Στο εύλογο κλίμα ευφορίας που έχει δημιουργηθεί, δεν πρέπει όμως να εκπίπτει της προσοχής μας η πεισματική άρνηση των κατοχικών αρχών για διάνοιξη των οδοφραγμάτων Πυροίου και Κοκκίνων, που έχει ως αποτέλεσμα τη χρόνια, συνεχιζόμενη ταλαιπωρία πάρα πολλών συμπατριωτών μας, και σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τις επηρεαζόμενες περιοχές. Καλούμε την κυβέρνηση να αναδείξει αυτή τη διάσταση, και να δώσει κεντρώα σημασία στη διάνοιξη και αυτών των οδοφραγμάτων.

Καλούμε επίσης την Κυβέρνηση για άμεση επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τους ελέγχους ανίχνευσης κορωνοιου, στοιχείο απαραίτητο και για την αξιοποίηση της επαναλειτουργίας των σημείων διέλευσης. Φαίνεται ότι τα προβλήματα δεν έχουν ικανοποιητικά επιλυθεί, και συνεχίζεται η ταλαιπωρία των πολιτών.

Βίντεο δηλώσεων του Αντιπρόεδρου Α’ Νίκου Παυλίδη: